În doar câteva localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj se mai păstrează un vechi obicei agrar numit Înstruţatul boului. Astăzi locuitori din comuna Căianu Mic, Jud. Bistriţa-Năsăud au venit la Cluj- Napoca, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” pentru a prezenta orăşenilor acest ritual tradiţional care este pe cale de dispariţie.

În localităţile în care se mai păstrează obiceiul, în ziua de Rusalii, după ce se iese de la biserică tineri şi bătrâni, fete şi băieţi îmbrăcaţi în straie populare participă la acest ritual. Se alege cel mai frumos bou din sat, i se împodobesc coarnele cu o cunună frumoasă de flori de câmp împletite cu spice de grâu, apoi animalul este plimbat pe uliţele satului şi este dus la casa celui mai mare gospodar al satului. Prin îndeplinirea acestui ritual localnicii cred ca satul lor va fi ferit de intemperiile naturii şi ca vor avea un an bogat în recolte.

DSCN0180

Directorul Muzeului Etnografic, Tudor Sălăgean spunea că această tradiţie „este una dintre cele mai interesante şi arhaice tradiţii care a supravieţuit dintr-o arie foarte restrânsă din Transilvania, fiind un obicei care se mai practică doar în câteva localităţi din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj.”

Alina Iuga