Jihadiştii din Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care au lansat o ofensivă-fulger în nordul şi centrul Irakului, îşi îndeamnă susţinătorii să avanseze către Bagdad, potrivit unui purtător de cuvânt al SIIL, citat de reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste.

Într-o înregistrare audio datată de miercuri şi atribuită purtătorului de cuvânt al SIIL, Abu Mohammed al-Adnani, acesta din urmă le „spune soldaţilor să meargă la Bagdad” şi îl critică pe premierul irakian Nouri al-Maliki pentru „incompetenţă”, potrivit SITE, reţeaua americană de supraveghere a site-urilor islamiste.

„Continuaţi să vă extindeţi. Bătălia încă nu face ravagii, dar le va face la Bagdad şi la Karbala. Puneţi-vă centurile şi fiţi pregătiţi”, afirmă purtătorul de cuvânt, potrivit traducerii postate pe site-ul SITE.

„Mergeţi la Bagdad”, spune el în continuare.

Adresându-se lui Maliki, pe care îl califică un „vânzător de lenjerie de corp”, el declară: „Nimeni nu este mai nebun decât dumneavoastă, cu excepţia celor care vă acceptă ca premier şi comandant”.

„Aţi pierdut o ocazie istorică pentru poporul vostru de a controla Irakul şi şiiţii vă vor blestema întotdeauna, atâta timp cât vor trăi”, adaugă purtătorul de cuvânt.

Ultima cucerire a jihadiştilor sunniţi este oraşul Tikrit, la 160 de kilometri nord de Bagdad. Ei au mai încercat, fără succes, să ocupe Samarra, la aproximativ o sută de kilometri de capitala Irakului, potrivit unor martori.

Sursa: Mediafax