”Piața e a noastră!” este titlul evenimentului creat pe Facebook și susținut de România Curată , prin care clujenii sunt invitați ca duminică, 29 iunie, de la ora 16.00, să participe la o dezbatere publică legată de statutul Pieței Unirii din Cluj. Acțiunea a fost generată de decizia organizatorilor concertului lui Billy Idol, aprobată de municipalitatea clujeană, de a-l muta de pe stadion în piața centrală a orașului.

Din punctul de vedere al inițiatorilor dezbaterii, acest lucru reprezintă o confiscare (o acaparare/ o privatizare) inacceptabilă a spațiului public. Evenimentul de duminică (care prefațează concertul lui Billy Idol de luni) vine după ce un alt protest, la care au participat câteva zeci de persoane, a avut loc în această lună, cu ocazia proiecției (în cadrul Festivalului Internațional de Film ”Transilvania”, TIFF) a filmului ”București, unde ești?”, a lui Vlad Petri, în aceeași Piață a Unirii. Atunci, protestatarii le-au reproșat organizatorilor TIFF că nu au permis accesul liber la un documentar despre proteste, proiectat într-un spațiu cu valoare simbolică pentru exercitarea libertății de exprimare. Asta în condițiile în care, festivalul este finanțat, în parte, și din fonduri publice. Protestul de la TIFF a fost atenuat, totuși, de faptul că gărdulețul de delimitare a spectatorilor cu bilete, invitații sau acreditări nu obtura vizibilitatea, filmul putând fi vizionat și de dincolo de acesta. În concluzie inițiatorii protestului doresc să vizioneze filmul și concertul fără să plătească bilet?

Acum circa 20 de ani, în 1994, UDMR Cluj a încercat să confiște Piața Unirii doar pentru evenimente culturale maghiare și să blocheze săpăturile  arheologice, care dovedeau că locația respectivă era forumul roman al anticului Napoca. Fostul primar Gheorghe Funar s-a opus etnicizării Pieței Unirii, iar primarul Sorin Apostu a modernizat locația în spiritul multiculturalismului european, în ciuda protestelor UDMR. Liderii maghiari militau pentru menținerea Pieței  Unirii  în vederea organizării manifestărilor culturale în limba maghiară, scandând „Piața este a noastră”.

Concertul lui Billy Idol se desfășoară în limba engleză, fapt pentru care deranjează asociațiile filo-maghiare din Cluj-Napoca?

NapocaNews