Firma Napoca Construcţii, condusă de Ioan Bene, reţinut împreună cu Horea Uioreanu într-un caz de mită şi spălare de bani, a subcontractat lucrările de amenajare a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, proiect cu finanţare europeană, în valoare de peste 107 milioane de lei, câştigat prin licitaţie de o asociere condusă de companiile italieneşti Atzwanger şi Ladurner Impianti.

Tot firma Napoca se ocupă şi de amenajarea căii de acces spre depozitul de deşeuri.

Aceeaşi companie s-a apucat să excaveze în baza versantului pe care se află fabrica de deşeuri, punând în pericol întregul proiect, a anunţat, astăzi, Mariana Raţiu, fost manager de proiect şi director în cadrul Consiliului Judeţean Cluj, răspunzând la întrebările lui Mihai Szeplekan, care a fost 3 zile vicepreşdinte al instituţiei.

Mariana Raţiu a depus plângere penală la adresa antreprenorului Atzwanger, pentru că nu ar fi semnalat la timp că respectivele excavări afectează şantierul de lucru pe care l-au preluat în grijă de la CJ.

Arhitectul instituţiei, Claudiu Şalanţă a adăugat că există „bănuieli rezonabile” care ar indica faptul că pământul excavat din deal a fost utilizat la lucrările de amenajare de la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, şi acele lucrări fiind efectuate de firma Napoca, unde a deţinut acţiuni în trecut Ioan Rus, actualul boss, Ioan Bene, fiind partener de afaceri cu copiii liderului PSD, potrivit presei locale.

Mariana Raţiu a primit, potrivit propriilor declaraţii, mai multe mesaje de ameninţare în urma depunerii plângerii penale, atât pe telefonul mobil, cât şi pe un ziar local, fapt reclamat la DNA.

Mihai Szeplekan este uimit şi de faptul că pe şantier apar misterioase pungi de noroi care pot duce la surpări de teren, pungi de noroi care nu existau la predarea terenurul către antreprenor, însă care ar putea cauza încheierea de acte adiţionale la contract pentru lucrări suplimentare.

Acum şantierul este abandonat pentru că antreprenorul nu mai primeşte bani de la Consiliul Judeţean, iar termenul limită de execuţie a proiectului, luna octombrie 2014, nu va fi respectat. Mariana Raţiu a considerat că instituţia publică nu poate continua să finanţeze o lucrare care se desfăşoară cu rea-credinţă. Pentru sprijinirea aceastui punct de vedere, ea a exemplificat şi că celulele de depozitare a deşeurilor nu au fost realizare conform proiectului, fiind săpate la o adâncime mai mică şi nepermiţând drenarea apei prin faptul că pământul excavat nu a fost „filtrat” înainte de tasare, ţevile de drenaj blocându-se.

Raţiu oferă asigurări că orice costuri suplimentare în cadru lproiectului vor fi suportate fie de executantul lucărrii, fie de proiectant.