Mii de persoane manifestau luni seara, la Madrid, împotriva monarhiei, pledând pentru organizarea unui referendum privind instituirea republicii, după anunţul referitor la abdicarea regelui Spaniei, Juan Carlos, relatează AFP.

„Spania va fi mâine o republică!”, scandau manifestanţii, adunaţi în apropierea staţiei de metrou Puerta del Sol, la Madrid.De asemenea, ei fluturau pancarte pe care scria: „Nu vrem rege, vrem referendum”, „Cei din dinastia Bourbon să vină la alegeri” şi steaguri ale celei de-A doua Republici spaniole, proclamată în 1931 şi desfiinţată de trupele franchiste în timpul Războiului Civil (1936-1939).

Manifestanţii s-au adunat la apelul mai multor partide politice şi organizaţii de stânga sau ecologiste, care speră că mitinguri similare vor avea loc în alte aproximativ 40 de oraşe din Spania.

„Cred că este un moment potrivit pentru a proclama o Republică”, a afirmat Paola Torija, un terapeut în vârstă de 24 de ani.

Temându-se de creşterea numărului de manifestanţi, poliţia a blocat accesul către Palatul Regal, situat la o distanţă de aproximativ 300 de metri de Puerta del Sol.

„Nu vreau să aştept încă 40 de ani pentru a fi într-o astfel de situaţie. Trebuie să schimbăm lucrurile acum”, a spus Daniel Martin, un student în vârstă de 25 de ani.

În opinia sa, prinţul Felipe, care urmează să urce pe tron, „nu are nicio legitimitate”.

„Cred că ţara a ajuns în momentul în care o mare parte de locuitori cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani vor să schimbe modelul politic actual, pentru că ei sunt motorul ţării”, a declarat Nancho Vila, un muncitor în vârstă de 52 de ani.

„Monarhia este discreditată. Ea nu are sens într-o Europă democratică”, a adăugat el.

Şeful Guvernului, Mariano Rajoy, a anunţat luni că regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, va abdica şi-i va lăsa tronul fiului său, prinţul Felipe.

Ulterior, într-un mesaj televizat, Juan Carlos a confirmat că abdică în favoarea fiului lui, prinţul Felipe, pentru a impulsiona „reînnoirea” monarhiei”.

Vorbind despre setea „din noi pentru un elan de reînnoire, de depăşire, de corectare a greşelilor”, el a declarat că fiul său „are maturitatea, pregătirea şi simţul responsabilităţii necesare pentru a prelua cu toate garanţiile conducerea statului şi pentru a deschide o nouă etapă de speranţă în care vor fi aliate experienţa dobândită şi entuziasmul unei noi generaţii”.

Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea lui Francisco Franco, în noiembrie 1975, şi-a construit popularitatea conducând tranziţia în Spania către democraţie, după care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sănătate şi scandaluri.

Sursa: Mediafax