O publicatie din Polonia sustine ca a intrat in posesia unor inregistrari in care ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, subestimeaza valoarea acordului dintre tara sa si Statele Unite.

Momentan, revista Wprost a dat publicitatii doar o transcriere a conversatiei in care ministrul Radek Sikorski ar afirma ca alianta cu SUA „nu face doi bani”, transmite Politico.

Sikorski i-ar fi spus fostului ministru al Finantelor, Jacek Rostowski, ca polonezii sunt naivi cand cred ca Statele Unite le garanteaza securitatea. Folosind un limbaj vulgar, acesta ar fi afirmat ca este un nonsens ca polonezii cred in asa ceva si ca alianta Polonia-SUA nu face decat sa indeparteze Rusia si Germania.

Publicatia Wprost a produs, saptamana trecuta, un adevarat scandal cand a difuzat o inregistrare a unei conversatii dintre seful Bancii Centrale din Polonia, Marek Belka, si ministrul de Interne, Bartlomiej Sienkiewcz. Cei doi au discutat despre modul in care Banca Centrala ar putea ajuta partidul aflat la guvernare sa castige din nou alegerile, in 2015.

Reprezentantii publicatiei au transmis ca vor inlatura de la putere guvernul lui Donald Tusk si ca saptamana viitoare, luni sau marti, vor face difuza si inregistrarile audio ale conversatiei compromitatoare cu ministrul de Externe.

Guvernul va lua o pozitie publica fata de dezvaluirile publicatiei in momentul in care inregistrarile audio vor fi difuzate, a anuntat purtatorul de cuvant Malgorzata Kidawa-Blonska.

In ultimul an, Radek Sikorski a criticat in repetate randuri Kremlinul si interventia Rusiei in Ucraina, aratandu-se drept un sustinator al Statelor Unite. In anii anterior, atitudinea ministrului de Externe al Poloniei a fost mai degraba critica la adresa Washingtonului.

Inca de anul trecut, s-a vehiculat ca Sikorski ar putea fi succesorul lui Catherine Ashton la sefia diplomatiei Uniunii Europene.

Sursa: Ziare.com