Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat, duminică, Washingtonul că o eventuală intervenţie a sa în criza din Irak ar putea conduce la sporirea influenţei iraniene atât în această ţară, cât şi pe scena internaţională.

„În acest moment, asistăm în Orientul Mijlociu (…) la o ură violentă între şiiţi radicali, conduşi (…) de Iran, şi sunniţii radicali, conduşi de Al-Qaida, SIIL (Statul Islamic în Irak şi Levant) şi alţii”, a declarat Benjamin Netanyahu pentru NBC.

„Cele două tabere sunt duşmane Statelor Unite, iar atunci când inamicii se bat între ei, nu trebuie să consolidezi pe niciunul, ci trebuie să-i slăbeşti pe ambii”, a adăugat el.

„Cel mai prost rezultat ar fi ca una din aceste facţiuni, Iranul, să profite pentru a obţine capacitatea de a fabrica arme nucleare, ceea ce ar fi o eroare tragică”, a avertizat premierul israelian, reiterându-şi ostilitatea faţă de un acord diplomatic care ar permite Teheranului să-şi menţină „cea mai mare parte a capacităţilor” nucleare.

Totuşi, Netanyahu a apreciat că trebuie „efectuate acţiunile necesare pentru a împiedica SIIL să preia controlul asupra Irakului şi pentru a nu permite Iranului să domine Irakul în modul în care domina Libanul şi Siria”.

Sursa: Mediafax