Violentele s-au intensificat in Irak, unde gruparea sunnita Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) avanseaza rapid si preia sub controlul sau orase importante, inainte de asaltul final impotriva Bagdadului.

Daca pentru multi evolutiile din Irak au fost surprinzatoare, avand in vedere ca situatia din tara a ramas intr-un con de umbra, dupa izbucnirea razboiului civil din Siria si a crizei din Ucraina, sunt observatori care avertizeaza de ani buni ca tara va fi zguduita de un conflict de proportii, ce ii va pune in pericol integritatea.

Unele evolutii, precum caderea Mosulului, al doilea oras al tarii, au avut loc rapid. Altele, cum ar fi tensiunile dintre sunniti si siiti, dateaza de secole.

USA Today a intocmit o lista a elementelor esentiale care trebuie stiute despre criza din Irak.

Cine este ISIL?

Statul Islamic din Irak si Levant (ISIL) – grupare cunoscuta si drept Statul Islamic din Irak si Siria (ISIS) a fost mai intai o ramura a gruparii teroriste al Qaida. ISIL a fost insa respinsa de liderul al Qaida, Ayman al-Zawahiri, din cauza metodelor brutale folosite. „Daca am de ales intre legea lui Allah si legea lui Zawahiri, il aleg pe Allah”, spunea atunci liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi.

Gruparea terorista atat de radicala, incat a fost respinsa de al Qaida

Eforturile ISIL se concentreaza pe crearea unui califat musulman in Siria si Irak si pe absorbirea unei ramuri al Qaida, Frontul al Nusra.

Serviciile americane de informatii spun ca sunnitii din ISIL se autofinanteaza din vanzarea rezervelor de petrol si gaze ale regiunilor ocupate si isi suplimenteaza veniturile cu rapiri si alte activitati criminale.

O estimare recenta arata ca gruparea terorista ar dispune de fonduri, armament si alte posesiuni in valoare de 2 miliarde de dolari.

Ce s-a intamplat pana acum?

ISIL a ocupat mare parte a nordului Irakului in decursul saptamanii trecute. Luni, fortele sale au ocupat Tal Afar. Unul dintre motivele pentru care s-au indreptat spre acest oras este ca astfel gruparea terorista uneste teritoriile aflate sub controlul sau de-o parte si de alta a granitei siriano-irakiene.

Incurajati de haosul starnit de sunniti, kurzii, care dupa decenii de oprimare traiesc acum intr-o regiune autonoma in Irak, au ocupat Kirkuk, important oras petrolier aflat chiar langa regiunea lor.

Cum a inceput conflictul?

Premierul siit Nouri al-Maliki a preluat functia in 2006 si in general a impiedicat sunnitii sa avanseze in politica, in pofida faptului ca sunt majoritari. Al-Maliki a fost criticat si pentru ca isi promoveaza aliatii politici in armata, ceea ce a condus la o situatie in care armata irakiana a fost prinsa pe picior gresit de retragerea trupelor americane in 2011.

Cum raspunde Irakul la avansul ISIL?

Armata irakiana a incercat sa stavileasca atacurile ISIL, insa nu a reusit sa readuca sub controlul Bagdadului orasele ocupate de grupare. In teritoriile de nord, armata a dovedit ca este slab motivata si pregatita, intrucat soldatii si-au abandonat posturile, uniformele si armele si au fugit pe jos din fata militantilor sunniti.

Ulterior, ISIL a postat pe Internet fotografii infatisand executia a sute de soldati.

Cum este implicata America?

Statele Unite au luat masuri pentru o posibila evacuare a tuturor cetatenilor americani din zona. Vasul USS Mesa Verde, cu aproximativ 500 de puscasi marini la bord, a intrat in Golful Persic, in vederea posibilelor masuri, acesta fiind a patra nava americana aflata in zona, impreuna cu crucisatorul USS Philippines Sea, distrugatorul USS Truxton si portavionul USS George HW Bush, dotat cu 70 de avioane militare.

Presedintele Barack Obama a ordonat trimiterea a 275 de soldati americani pentru a asigura securitatea ambasadei SUA si intereselor americane. Ambasada este deschisa, dar Departamentul de Stat a inceput deja sa trimita o parte din personal catre alte sedii din Irak.

Sursa: Ziare.com