Joi, 26 iunie, de la ora 17.00, la Librarium Universitatii (str. Universitatii, nr. 1) din Cluj, va avea loc lansarea romanului de debut O dimineata la vinatoare, de Ligia Ruscu, aparut recent la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza”, disponibil si in editie digitala.

Vor lua cuvintul, alaturi de autoare: Ovidiu Pecican, Gelu Florea si Victor Cublesan. Va modera: Valentin Derevlean

Noul si vechiul, tilindrul si islicul se intilnesc in acest roman despre viata de familie in secolul al XIX-lea, intr-o tara aflata sub influenta a trei mari puteri.

Constantin Dunca, unul dintre boierii de seama ai Tarii Romanesti, duce o viata tihnita si retrasa la conacul lui din Nucet. Nu este casatorit, nu are copii, insa tine foarte mult la bunul nume al familiei din care face parte. Desi isi desconsidera rudele din pricina gustului lor pentru noile mode occidentale, nu le ingaduie sa treaca dincolo de limita bunei-cuviinte si face tot ce ii sta in putere pentru a le feri de scandaluri. Cind boierul organizeaza o reuniune, nepotii impreuna cu citiva prieteni vin din Bucuresti la Nucet sa se odihneasca. Linistea lor este insa tulburata: administratorul mosiei moare in ceea ce pare a fi un accident de vinatoare, iar una dintre invitate tine cu orice pret sa afle detalii si incepe sa faca investigatii. In timp ce intre apropiatii boierului izbucnesc neintelegeri, in scena isi fac aparitia personaje misterioase ce par sa aiba legatura cu cele intimplate, iar suspiciunile si uneltirile conduc la descoperiri uluitoare.

Ligia Ruscu (n. 1967) a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca si a obtinut titlul de doctor in istorie in anul 2001. In prezent preda istorie antica la aceeasi universitate. A publicat trei carti, Relatiile externe ale oraselor grecesti de pe litoralul romanesc al Marii Negre (2002), Corpus Inscriptionum Graecarum Dacicarum (2003), Manual pentru istoria epocii elenistice (2009), si numeroase articole pe teme de istorie antica. O dimineata la vinatoare este primul sau roman.

NapocaNews