Un bărbat suspectat că este autorul atentatului de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles, soldat cu patru morți, a fost arestat în Franța, la Marsilia. Acesta este descendentul unor imigranţi musulmani şi în anii trecuţi a luptat în Siria alături de teroriştii islamişti finanţaţi de Occident şi unele state arabe în insurgenţa lor contra regimului naţionalist secular al preşedintelui Bashar al Assad.

Mehdi Nemmouche e originar din Roubaix, în nordul Franței, și a fost arestat de vameși în autogara din Marsilia, informează Radio France Internaţional. El venea de la Bruxelles pe o cursă via Amsterdam. În bagaj, tânărul în vârstă de 29 de ani avea un automat Kalașnikov și un revolver cu muniție. Autoritățile franceze, prin vocea ministrului de interne Bernard Cazeneuve, au precizat că pleacă de la ipoteza profilului de atacator singuratic ce nu face parte dintr-o rețea teroristă internațională. Bărbatul este autorul mai multor jafuri și tâlhării și a fost încarcerat între 2007 și 2012. Eliberat din închisoare, Nemmouche dă autorităților adresa de domiciliu în locuința mamei și a mătușii sale, dar pleacă în pelerinaj. Stă întâi în Marea Britanie, apoi se mută în Liban, Turcia și Siria unde avea să lupte alături de rebelii islamişti împotriva forțelor guvernamentale siriene. În martie 2014 a fost reperat și în Germania. Mehdi Nemmouche se află pe lista autorităților franceze de suspecți de terorism și are fișă de urmărire la serviciile secrete.

2Patru persoane au murit în 24 mai, cu o zi înainte de alegerile europarlamentare, după ce atentatorul musulman a deschis focul cu un pistol mitralieră AK47 în fața Muzeului Evreiesc din Bruxelles. Victimele sunt doi turişti israelieni, un tânǎr recepţionist care lucra în muzeu şi o voluntară franţuzoaică.

Sute de cetăţeni europeni, descendenţi ai imigranţilor musulmani stabiliţi în Occident, luptă actualmente în Siria alături de forţele jihadiste. Cei mai mulţi terorişti cu cetăţenie europeană provin din Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania, Danemarca, Belgia, Olanda, Italia, Norvegia şi Suedia, ţări unde comunităţile musulmane sunt puternic reprezentate.

Autorităţile siriene, care luptă de ani de zile cu insurgenţa islamistă, au avertizat în repetate rânduri Occidentul în privinţa susţinerii teroriştilor, care odată întorşi în Europa ar putea pune la cale atentate, pe baza experienţei de luptă dobândite în Orientul Mijlociu.

Printre ţările care susţin logistic, politic, financiar şi chiar militar insurgenţa islamistă din Siria se numără pe lângă majoritatea statelor UE, SUA, Turcia, Arabia Saudită şi Qatarul. Pe de altă parte, regimul politic de la Damasc este sprijinit de Rusia, China şi Iran. Conform estimărilor ONU, peste 130.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor care au început în luna martie a anului 2011, dintre care mai mult de 11.000 copii.

Siria era până nu de mult un exemplu al coexistenţei paşnice a diferitelor religii, într-un stat cu o populaţie majoritar musulmană. În această ţară trăiesc circa 300.000 de melkiţi catolici şi peste 800.000 de credincioşi ortodocşi, cea mai mare parte a lor aparţinând de Patriarhia Greco-Ortodoxă a Antiohiei şi a întregului Răsărit. Aceste două confesiuni, precum şi alte Biserici mai mici, reprezintă minoritatea creştină dintr-o ţară în care 87 de procente din totalul populaţiei de 19 milioane de oameni aparţin religiei musulmane.

Sursa: FrontPress.ro