Miniştrii polonezi şi şefii unora dintre cele mai mari companii sunt în­ghiţiţi rând pe rând de scandalul înregistrărilor publicate de o influentă revistă care riscă să destabilizeze grav guvernul celei mai mari şi mai stabile economii din Europa de Est, să îl în­străi­neze de popu­laţie şi să avarieze re­la­­ţiile ţării cu partenerii strategici într-o perioadă în care Polonia şi-a asumat un rol central în conflictul dintre Occident şi Rusia.

Wprost a publicat pe 14 iunie înregistrarea unei discuţii între guveratorul băncii centrale Marek Belka şi ministrul de interne Bartlomiej Sienkiewicz în care bancherul condiţionează introducerea unor măsuri de stimulare economică şi ajutarea guvernului să câştige alegerile de demiterea ministrului de finanţe de atunci.

Într-una din înregistrări un personaj identificat de revista Wprost ca fiind ministrul de externe Radoslaw Sikorski îi descrie altei persoane, fostului ministru de finanţe Jacek Rostows­ki, relaţiile dintre Statele Unite şi Po­lonia drept „de nimic“ şi „vătămătoare“ deoarece dau polonezilor o „falsă senzaţie de siguranţă“. Minis­trul explică, de asemenea, că polonezii nu au nici mândrie şi nici încredere în sine şi că suferă de un complex social pe care-l denumeşte „murzynskosc“. Termenul derivă din cuvântul „murzyn“, care descrie o persoană închisă la culoare şi pe cineva care munceşte pentru altcineva, scrie agenţia Thom­son Reuters.

Într-o altă înregistrare Andrzej Parafianowicz, fost viceministru de finanţe, iar acum unul dintre directorii executivi ai producătorului de gaze naturale PGNiG, companie de stat, s-a oferit să intervină într-o anchetă de eva­ziune fiscală pentru a o ajuta pe soţia fostului ministru al transporturilor Sla­womir Nowak.

Procurorii au dat ordin Agenţiei pentru Securitate Internă să perchezi­ţioneze birourile Wprost în căutarea înregistrărilor. Rezultatul acţiunii sunt imagini televizate înfăţişând agenţi ai instituţiei încercând, fără succes, să confişte cu forţa un laptop al redactorului-şef Slawomir Latkowski, care au dus la acuzaţii că guvernul încearcă să intimideze presa. Potrivit legii poloneze, numai printr-o decizie a instanţei se poate îndepărta anonimatul cu privire la sursele de obţinere a informaţiei de către jurnalişti, iar procurorii nu au deschis proces înainte să încerce confiscarea laptopului lui Latkowski.

Vice-ministrul justiţiei Michal Krolikowski a descris intervenţia ca fiind “o ruşine“. Procurorul general Andrzej Seremet a declarat că este gata să renunţe la funcţie dacă aceasta va detensiona situaţia.