Academia Română-Filiala Cluj prin Institutul de Arheologie și Istoria Artei în colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai intenționează să declanșeze un amplu program de cercetare (coordonat de Prof. dr. habil. Coriolan H. Opreanu), care vizează tot parcursul limes-ului roman, pornind din Banat, de la Dunăre, în Transilvania și până în Oltenia și Muntenia, unde frontiera romană atinge din nou Dunărea. Pentru acest proiect, cele două instituții românești vor colabora cu ICOMOS (ICAHAM) – încercând împreună să acceseze fonduri naționale și internaționale.

În acest sens, profesorul american Douglas C. Comer, care este co-președinte al acestei instituții, a vizitat România la sfârșitul săptămânii trecute și a participat la mai multe conferințe. Proiectul are ca scop adunarea de informații de o mare acuratețe referitoare la structurile componente ale frontierei romane. Partenerul american colaborează cu NASA, unde există și preocupări de arheologie spațială. Tehnologia NASA pe care Profesorul Douglas Comer o utilizează ar ajuta arheologii să scurteze foarte mult din timpul de cercetare și să poată întocmi dosarele necesare pentru a începe procedura de introducere în patrimoniul UNESCO a limes-ului roman al Daciei. Este vorba despre utilizarea arhivei de imagini satelitare pe care o deține NASA și mai ales de accesul la un calculator de mare putere care procesează și analizează aceste imagini.

În prima etapă cele trei entități științifice vor încheia un acord de cooperare care va defini calendarul, obiectivele, atribuțiile fiecărei părți implicate și planul de management al proiectului. Parteneriatul dintre Academia Română-Filiala Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai se bazează pe existența deja a unei cooperări științifice în acest domeniu. În intervalul 2012-2016, se derulează proiectul de cercetare al Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca intitulat: „Văzând invizibilul. Arheologia peisajului pe frontiera de nord a Imperiului Roman la Porolissum” în parteneriat cu Facultățile de Geografie și Biologie şi Geologie ale Universității. Participarea Universității Babeș-Bolyai la acest proiect va consta în expertiza colectivelor de cercetare implicate direct, aparținând Facultăților de Geografie, Biologie şi Geologie, Istorie şi Filosofie şi a Institutului de Cercetări Interdisciplinare. În același timp, infrastructura și echipamentele de ultimă generație pe care UBB le posedă, vor facilita obținerea unor date diverse și complexe referitoare la tema abordată.

În opinia specialistului din SUA, cercetarea limes-ului roman de pe teritoriul României ar putea aduce la lumină informații noi sau ar putea confirma ipoteze care s-au conturat în ultima vreme în acest domeniu: “Vrem să comparăm limes-ul roman de aici cu cel din Iordania la care am lucrat foarte mult. Vrem să știm cum a fost afectat limes-ul de teren, care este foarte diferit în cele două țări. Vrem să știm ce resurse protejau ele — de exemplu apă sau terenuri agricole. Și mai este un aspect pe care oamenii se poate să-l fi trecut cu vederea. Începem să ne dăm seama că funcționalitatea limes-ului nu era atât de mult ca să îi țină pe oameni în afară, ci avea rolul de a proteja anumite drumuri comerciale. În Iordania era vorba despre drumurile comerciale pentru mirodenii, iar aici despre Dunăre. Așadar, limes-ul nu era construit doar pentru a-i ține departe pe barbari — nu era așa de simplu — ci de a proteja drumurile și anumite resurse”, a declarat Douglas Comer.

NapocaNews