Românii se întrec în aceste zile în rusofobie, ca reacție firească a activității distrugătoare a URSS de după cel de-al doile război mondial. O atitudine ilogică găsim însă când se tratează subiectul unui stat artificial rezultat prin destrămarea URSS, Ucraina, care este privit acum ca o victimă a tendințelor sovietice de la Kremlin.

Printre ideile preconcepute și false colportate în spațiul public ca rezultat al dogmei militare a SUA este faptul că rușii încă ocupă ilegal teritorii românești. Dar să ne uităm la datele reale:

– În 1918, România Mare cuprindea regiunile istorice Pocuția, Bucovina (de Nord), Basarabia și Bugeac, care acum  încorporate fie în Ucraina, fie în Republica Moldova. Nicio regiune istorică românească nu aparține Republicii Federale Ruse.

– România se învecina în 1918 cu Cehoslovacia, Polonia și URSS, nu cu Ucraina, care nu exista atunci ca stat.

– Transnistria, regiune care s-a proclamat autonomă sub protecția militară a Rusiei, nu a făcut parte din România Mare de la 1918. Transnistria a devenit republică autonomă sovietică în 1928, ca partea RSS Ucraina. Transnistria a fost guvernată de regimul Antonescu între 1941 și 1944, după care a devenit din nou parte a RSS Ucrainiană. După destrămarea URSS, atât forțele ucrainene cât și cele rusești s-au luptat cu nou regim de la Chișinău, pentru nealipirea Transnistriei la Republica Moldova.

– Insula Șerpilor este ocupată ilegal tot de Ucraina.

Cu toate acestea, românii încă cred că teritorii românești sunt ocupate de… Rusia și militează fervent pentru integritatea teritorială a Ucrainiei, care conține cele mai multe teritorii românești de la 1918!

NapocaNews