Preoții pensionari din Arhiepiscopia Clujului s-au întâlnit joi, 12 iunie 2014, cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei la Mănăstirea Nicula.

Întâlnirea a debutat la ora 8 cu Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinția Sa împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Au fost prezenți 30 de preoți pensionari din Eparhie, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, Pr. Arhimandrit Dumitru Cobzaru și pr. consilier bisericesc, Cristian Baciu.

Cei tineri să aibă înțelepciunea să se folosească de experiența bătrânilor

În cadrul cuvântului de învățătură Înaltpreasfințitul Andrei, pornind de la exemple scripturistice, a precizat că se impune cinstirea tuturor preoților care au slujit Biserica cu devotament mulți ani de-a rândul, iar experiența lor ar trebui să fie transmisă generațiilor viitoare: „În această zi minunată, din săptămâna de după Rusalii, când totul este plin de Duhul Sfânt, din îndemnul sufletului am organizat la Mânăstirea Nicula o întâlnire specială cu preoții pensionari pentru a participa la rugăciune, dar în același timp și pentru a medita împreună la lucruri serioase, la lucruri frumoase. Cât de importantă este totuși înțelepciunea pe care bătrânii noștri au acumulat-o de-a lungul anilor de slujire. Cei tineri ar trebui să aibă înțelepciunea să se folosească de experiența bătrânilor”.

Pr. Arhimandrit Serafim Măciucă, omagiat la 90 de ani de viață

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc omagierea pr. Arhimandrit Serafim Măciucă, fost stareț al Mănăstirii Nicula, la împlinirea a 90 de ani. Cu acest prilej Părintele Mitropolit i-a oferit pr. Serafim, Crucea Arhiepiscopală pentru întreaga sa activitate. După înmânarea distincției Părintele Serafim a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei pentru distincția acordată și a punctat că tot ce a făcut, pe când a fost paroh în localitatea Bălan, dar și pe timpul când a fost numit stareț la Nicula, a făcut prin sprijinul și ajutorul Maicii Domnului.

A urmat la Centrul de studii patristice „Sfântul Ștefan cel Mare” o întâlnire cu preoții pensionari în care fiecare a vorbit despre experiența lor de viață, aducându-se exemple concrete din pastorația și misiunea acestora.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea