Regele Spaniei, Juan Carlos, a abdicat luni. Anuntul a fost facut de premierul spaniol, Mariano Rajoy.Regele a declarat ca reprezinta cel mai bun moment ca sa renunte la tron, care va reveni fiului sau, Felipe, printul de Asturias.

Anuntul regelui a fost facut pe fondul problemelor persistente de sanatate, Juan Carlos fiind operat de nu mai putin de 19 ori in ultimii ani, pentru diferite afectiuni.

Regela a condus Spania timp de 39 de ani si a asigurat cu succes tranzitia catre democratie a tarii de la regimul dictatorial al generalului Francisco Franco.

Popularitatea sa a explodat in 1981 cand, in contextul unor reforme pentru democratizarea tarii, mai multi ofiteri spanioli au incercat sa dea o lovitura de stat, in timpul unui discurs al regelui in Parlamentul spaniol.

In timp ce toti parlamentarii spanioli s-au aplecat si s-au ascuns sub banci, atunci cand militarii au patruns in sala si s-au tras cateva focuri de arma, tanarul rege al Spaniei a fost singurul care a ramas in picioare.

Ultimii ani de domnie a regelui Carlos au stat sub semnul mai multor scandaluri in care au fost implicati membri ai familiei regale, care au contribuit la o scadere de popularitate a persoanei sale, astfel incat un sondaj recent arata ca aproximativ doua treimi dintre spanioli isi doreau abdicarea sa.

Sursa: Ziare.com