Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au semnat vineri dimineaţa, la Bruxelles, acordurile de cooperare politica şi liber-schimb cu Uniunea Europeană. UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfâşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, şi al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Oficialii UE şi liderii celor trei ţări au semnat acordurile în cadrul unei ceremonii speciale, la ora 11:00.

„Ştim cât este de exigent acest drum (către UE), însă nu avem niciun dubiu legat de determinarea noastră. Mulţumim pentru solidaritate şi ajutor”, a spus premierul Iurie Leancă în limba franceză. Apoi a continuat adresându-se în limba română: „Cred cu tărie ca vom merge înainte, şi nu înapoi. Integrarea europeană ne va face mai puternici. În toamnă trebuie să arătăm că ne-am rupt de trecut şi am ales viitorul.”

Semnarea acordurilor cu UE de către Moldova, Ucraina şi Georgia a început la Bruxelles, cu un discurs al preşedintelui Herman Van Rompuy. „Uniunea Europeană este de partea voastră, astăzi mai mult ca oricând. Suntem alături de voi şi să recunoaştem integritatea teritorială. Suntem pregătiţi să ne angajăm cu Rusia oricât este necesar”.

La Bruxelles, România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu. „Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european şi în acelasi timp e de remarcat efortul pe care l-au făcut moldovenii, guvernul lor. A început Filat un proces foarte inteligent, că a pus vizele întâi şi pe urmă asocierea şi acordul de liber schimb şi sunt singurii care au obţinut şi una şi alta. Deci am avut ce susţine. Filat a început, Leancă a continuat şi noi i-am susţinut”, a spus Băsescu.

Acordul de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost parafat la sfârşitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

HotNews