Pentru buna funcţionare a procesului de gestiune a deşeurilor, operatorul de salubritate Rosal a iniţiat o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei din Municipiul Cluj-Napoca cu privire la colectarea deşeurilor pe diferite categorii.

Această campanie se concretizează printr-un articol publicat în presa scrisă şi online sub denumirea: “Gestiunea deşeurilor e şi responsabilitatea ta. Informează-te!”.

Pentru buna funcţionare a procesului de gestiune a deşeurilor şi creşterea performanţei acestuia, Rosal Cluj în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca au iniţiat o campanie de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la colectarea deşeurilor pe diferite categorii în printr-un articol publicat în presa scrisă şi online sub denumirea: “Gestiunea deşeurilor e şi responsabilitatea ta. Informează-te!”

Articolul prezintă modul de gestiune al deşeurilor menajere, adică cele generate în gospodăriile populaţiei şi asimilabile cu acestea generate de agenţi economici de către operatorul de salubritate ROSAL, în Municipiul Cluj-Napoca.

Colectarea selectivă a deşeurilor menajere în Municipiul Cluj-Napoca

Compoziţia deşeurilor menajere este ilustrată în Figura 1:

Deseuri1

Figura 1 Compoziţia deşeurilor menajere

Pentru facilitarea procesului de colectare selectivă şi de familiarizare a populaţiei cu acest sistem, deşeurile sunt colectate pe două fracţii: umedă şi uscată. Astfel, populaţiei de la gospodăriile individuale şi agenţilor economici li se oferă posibilitatea de a colecta deşeurile menajere, care nu se pot valorifica, separate de deşeurile reciclabile (ex. Hârtie/carton, plastic, metal). Acestea din urmă vor fi valorificate prin agenţi economici autorizaţi. Pentru populaţia care locuieşte la blocuri s-au amenajat puncte de colectare a deşeurilor, aşa numitele puncte gospodăreşti, în colectării selective a deşeurilor pe două fracţii: fracţie solidă (hârtie/carton, plastic, metal, sticlă) şi deşeuri fracţie umedă (alte tipuri de deşeuri menajere, nereciclabile). Colectarea deşeurilor prin intermediul acestor puncte se realizează conform Figurii 2.

Deseuri

Figura 2 Punct gospodăresc amenajat pentru asociaţiile de locatari/proprietari în sensul colectării selective a deşeurilor pe 2 fracţii

Graficul de colectare al deşeurilor reciclabile este disponibil pe site-ul Rosal www.rosal.ro la secţiunea şi pe site-ul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca www.primariaclujnapoca.ro la secţiunea Salubritate – Program de ridicare deşeuri menajere şi reciclabile Rosal Grup.

deseuri3

Fracţia uscată poate fi de asemenea colectată pe alte trei facţii: hârtie, plastic, metale, sticlă. Pentru colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile pe 3 fracţii s-au amenajat 68 de locaţii (Figura 3, Tabel 1) în sectorul I al Municipiului Cluj-Napoca. Amplasarea punctelor de colectare selectivă poate fi consultată pe site-ul: http://www.colecteazaselectiv.ro/harta-colectarii-selective/ şi mai multe detalii pot fi solicitate la nr. te tel. 0264-987 (Dispecerat Non-Stop Rosal – gratuit din reţeaua Romtelecom). Pentru facilitarea procesului de colectare selectivă, pentru populaţia care utilizează punctele gospodăreşti s-a realizat un proiect pilot de colectare selectivă prin amplasarea unor recipienţi de tip igloo pe străzile: Mehedinţi, Bucegi (cartier Mănăştur), Gheorghe Dima, Luceafărului, Pasteur (cartier Zorilor), Fântânele, Buzău, Donath (cartier Grigorescu). Pentru a păstra curăţenia oraşului populaţia este rugată să nu depoziteze în containerele colorate alte deşeuri decât cele pentru care sunt prevăzute mai jos:

carton

Se colectează selectiv

 Recipiente de plastic pentru băuturi (PET) şi cele ale produselor lactate
 Recipiente de produse cosmetice şi detergenţi
 Doze de aluminiu
 Dopuri metalice
 Caserole din plastic şi polistiren, farfurii de plastic şi pungi de plastic, spălate în prealabil
 Conserve din metal
 Spray-uri alimentare si cosmetice  Sticlă
 Borcane  Pungi de hârtie
 Cutii de carton
 Ambalaje pentru sucuri şi lactate
 Maculatură

sticla

Nu se aruncă în container

 Veselă şi tacâmuri din metal
 Tacâmuri din plastic
 Seringi
 Jucării din plastic
 Folie de aluminiu
 Ghivece de flori
 Ambalaje cu conţinut de substanţe toxice, corozive sau ulei de motor

plasrtic

 Becuri şi neoane
 Veselă şi pahare
 Porţelan şi ceramic
 Oglindă
 Cristal
 Sticlă rezistentă la temperaturi înalte
 Deşeuri de ambalaje de hârtie şi carton contaminate

 Hârtie cerată

 Colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile pe trei fracţii

Având în vedere faptul că în România doar 40% din ambalajele de pe piaţă se regăsesc în circuitul industrial iar restul de 60% din ambalajele se regăsesc la populaţie, aceasta din urmă este un actor extrem de important în atingerea obiectivelor referitoare la reciclare şi valorificarea deşeurilor din ambalaje (www.green-report.ro).

Rosal aminteşte populaţiei faptul că primul pas spre valorificarea şi reciclarea deşeurilor este colectarea selectivă a acestora şi îndeamnă populaţia să privească deşeurile din perspectiva materialelor din care sunt compuse şi care pot reprezenta materie primă pentru alte produse. Colectate împreună cu deşeurile menajere, deşeurile reciclabile devin mai greu de valorificat în urma contaminării acestora cu diferite substanţe conţinute în deşeurile menajere.

NapocaNews