Pe lângă funcția de inspector șef al ISCRT Cluj, din care a demisionat în urmă cu o săptămână, Rareș Pop deține și patru firme, „Universal Auto Special” SRL, „UAS Service” SRL, „Universal Inspecţii” SRL şi „MM ITP Test” SRL, cu activitate în domeniul auto, trecute însă pe numele soției, Andreea Pop.

Companiile comerciale favorizate de acesta reveneau după la firmele sale pentru efectuarea de lucrări mecanice sau de inspecții tehnice periodice. Evz.ro a publicat o serie de stenograme din dosarul de corupție în care este implicat Rareș Pop, din care reiese că acesta era mereu atent ca să nu-și desconspire afacerile mai puțin legale.

Din acest motiv, a refuzat invitația viceprimarului orașului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan, de a participa la un eveniment de antreprenoriat cu tinerii liberali.

Lojigan: Auzi, vineri după masă de la ora şase, oare n-ai avea un timp liber să vi, să-ţi prezint afacerea? Vrem să facem o … cu tinerii liberali, o chestie cu antreprenoriat. Să promovăm tineri de succes … şi ne-am gândit la tine.
Pop: Cu mare drag aş veni Dorine, da problema e că aş părea un pic incompatibil. Ha …
Lojigan: De ce?
Pop: Că … nu-i prea bine …
Lojigan: Da ce-i? Care-i legătura? Nu înţeleg … Tu nu eşti … firma nu-ţi funcţionează?
Pop: Ba da … dar am mutat-o de pe mine.
Lojigan: Ah …
Pop: Am mutat-o că nu-i OK cu ce-i acuma …

Într-o altă conversație, cu un consilier local din Câmpia Turzii, explică de ce a refuzat participarea la ședință.

Pop: M-a sunat Dorin.
Varga: Ştii pentru ce, nu?
Pop: Da, m-o sunat … Nu s-o zis să vin … ştii foarte bine de ce
Varga: Da. Da … Eşti gata, da.
Pop: Nu pot să fac autodenunţ în public.

Tot din stenogramele publicate de evz.ro se poate observa că Rareș Pop avea obiceiul să mute inspectorii din teritoriu care îndrăzneau să îi pună sub semnul întrebării ordinele. Aceștia erau transferați la ISCTR Sălaj.

Astfel, Nicolae Porumb a fost schimbat din funcția de director al ISCTR Bihor pentru că a refuzat să nu mai sancționeze în trafic pe apropiații lui Pop, fapt ce reiese din stenograma din data de 20.01.2014, ora 14.01, scrie evz.ro.

Ioniţă Răzvan: Da? Ăsta tot botos îi.
Pop Rareş Vasile: Cine?
I.R.: Porumb ăsta. Zice: bă, la două şedinţă, nu ştiu ce … tot botos îi? Acum ajung şi eu în două minute la birou.
P.R.V.: Eu mâine-i propun la Ştefănescu să-l schimb, deci eu nu stau mâine pe gânduri.
I.R.: Ştiu că mi-o zis şi mie şefu dar no, nu mă bag eu ştii tu în ale voastre
P.R.V.: Deci eu miercuri, când mă duc la Bucureşti, o să-i spun: vreau delegare trei luni de zile pe altcineva. Interimar.
I.R.: Da mă sigur.

Într-o altă discuție, cu patronal firmei „Nicolmit” SRL, Dumitru Prichici, Rareș Pop îl asigura că nu va avea dificultăți din partea inspectorilor ISCTR.

Pop: Alo, te salut.
Prichici: Te salut. Te-am tot sunat. Na, nu ştiu ce-o să fie, oricum … na nu-i chiar bună treaba dar asta e.
Pop: Mitică, eu acum am discutat cu labele astea astea. Mâine dimineaţă toţi sunt invitaţi la Cluj şi pleacă la Sălaj. Deci aşa ceva mie nimeni nu-mi face şi mă piş pe faţa lor … Mi-o mai făcut o chestie la Bihor şi pe … ştii, l-am schimbat pe Porumb de la Bihor … Deci şeful de la Bihor l-am schimbat săptămâna trecută.

Sursa: Evz.ro