Participanții la Uniunea Economică Eurasiatică trebuie să țină cont de experiența negativă a altor uniuni de integrare pentru a evita problemele care le sunt proprii, a declarat la Astana în timpul ședinței Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, președintele kazah Nursulatan Nazarbaiev.

„Trebuie să ținem cont de experiența altor uniuni de integrare și în primul rând de UE”, acesta este laitmotivul alocuțiunii liderului kazah. Potrivit lui Nursultan Nazarbaiev, „este vorba despre faptul că nici una din țările participante nu trebuie să fie supusă procesului de dezindustrializare, pentru ca în economia națională să nu existe căderi ale ramurilor industriale tradiționale. Lecțiile recesiunii economiei europene constau tocmai în aceasta”.
În UE, care unește țări cu modele destul de apropiate din punct de vedere economic și socio-politic, este evidentă creșterea contradicțiilor și scepticismului. Succesul fără precedent al Fontului Național din Franța și al Partidului Independenței Regatului Unit din Marea Britanie la alegerile în Parlamentul European, este simultan și un vot de neîncredere în politicienii care încearcă să integreze „interesele naționale” în modelul Bruxellesului.

Inițial, examinând extinderea UE ca un proiect politic, liderii UE au sperat că contradicțiile socio-economice se vor rezolva singure. În afară de asta, în interesul țărilor europene de frunte au fost sacrificate asemenea ramuri tradiționale ale economiilor din Europa Centrală și de Est, precum industria minieră, construcțiile de mașini, agricultura, au fost ignorate și chiar subminate legăturile istorice strânse ale acestei regiuni cu Rusia. Nu este uimitor faptul că drept rezultat UE s-a confruntat cu o criză internă, a subliniat economistul Mihail Hazin în interviul acordat Vocii Rusiei.

„Problemele Europei au un caracter intern și asemenea probleme sunt multe. De exemplu, în realitate are loc o scădere a nivelului de trai al populației. La rezolvarea acestor probleme nici Rusia, nici altcineva nu poate ajuta cu nimic. Dacă ne vom referi la dezvoltare după ce ele vor rezolva într-un mod sau altul probleme lor interne, acest lucru trebuie făcut cu anumite resurse. Una din aceste resurse sunt materiile prime ieftine pe care le poate oferi Rusia”.

Însă pentru a începe cooperarea cu Rusia este necesar ca Occidentul să înceteze să considere Moscova și proiectele de integrare realizate de partea rusă un adversar. Ceea ce la rândul său înseamnă că Bruxellesului și mai ales Washingtonului trebuie să recunoască rolul cheie al Rusiei și al modelelor ei de integrare în problemele mondiale, consideră politologul Kirill Tanaiev. El dă următorul exemplu.

„Între altele, Organizația de Cooperare de la Shanghai se poate transforma potențial într-o structură care contribuie nu numai la dezvoltarea Asiei, dar și coordonează interesele acestei dezvoltări cu Eurasia. Evident, americanii se vor interesa de acest proces. Dacă la Organizația de Cooperare de la Shanghai vor adera în calitate de membrii cu drepturi depline India și Pakistanul, ea va primi imediat o calitate absolut nouă. O dată cu apariția acestor două state în componența Organizației de Cooperarea de la Shanghai, această organizație se va transforma într-un jucător global și de opinia ei va trebui să se țină cont”.

NapocaNews