Arhiepiscopia Clujului derulează de mai bine de 20 de ani un parteneriat ecumenic cu Episcopia Evanghelică Luterană din Württemberg, Germania.

Acest parteneriat a început în anul 1994 pe fondul unei prietenii dintre teologul clujean Radu Preda, astăzi director al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România, pe vremea când era bursier al Bisericii Evanghelice din Germania şi consilierul bisericesc Manfred Wagner.

În urma acestei colaborări s-au realizat mai multe schimburi ce au vizat mai multe domenii. Pe de o parte a fost dorința Bisericii Ortodoxe de a reînvăța arta filantropiei creştine şi modul de implicare în misiunea socială, de care a fost privată în anii comunismului, iar de cealaltă parte dorința Bisericii Evanghelice din Württemberg de a redescoperi spiritualitatea şi iconografia şi gândirea părinţilor, pe care Ortodoxia le păstrează ca mod de viaţă.

Episcopia Evanghelică din Württemberg, implicată în misiunea socială a Arhiepiscopiei Clujului

Parteneriatul ecumenic între Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului și Biserica Evanghelică Luterană din Württemberg s-a concretizat pe foarte multe aspecte, în special pe cel legat de filantropie și asistență socială. Prin prisma acestui parteneriat s-au realizat lucrările de modernizare, restaurare şi completare la edificiul Catedralei Arhiepiscopale din Cluj, lucrări la mânăstirile: Salva, Floreşti şi Piatra Fântânele, tipărirea primului catehism din România, după Revoluţia din Decembrie 1989, a unei cărţi de rugăciuni ortodoxe, organizarea căminului de bătrâni la Mociu, primul de acest fel din Arhiepiscopie, deschiderea Policlinicii „Christiana” din Cluj-Napoca, înfiinţarea postului Radio Renaşterea, tabăra de tineret de la Valea Vadului sau taberele de lucru de la Piatra Fântânele, precum și sprijinirea cu burse a tinerilor teologi din Eparhia Clujului.

Viața spirituală primează implicarea socială

“Credem că, la rândul nostru, le-am oferit fraților germani posibilitatea de a lua act de spiritualitatea ortodoxă, de a participa la viața noastră liturgică și duhovnicească, de a realiza că pe primul plan „este Împărăția lui Dumnezeu și că toate celelalte se vor adăuga nouă”. Este foarte importantă implicarea socială, dar primează viața spirituală, care dă consistență slujirii caritative”, a declarat Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Manifestare la Stuttgart, la 20 de ani de parteneriat ecumenic

Pentru a marca cei 20 de ani de parteneriat ecumenic practic între Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului și Biserica Evanghelică Luterană din Wuerttenberg, Excelența Sa, Episcopul Frank Otfried July a organizat o întâlnire duhovnicească ce se desfășoară la Stuttgart, între 29-31 iulie 2014. La această întâlnire participă Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei alături de o delegație de la Centrul Eparhial din Cluj.

Discuții și dezbateri despre misiunea socială, filantropică

Programul manifestărilor debutează marți, 29 iulie 2014 și presupune vizite, discuții și dezbateri, după cum am aflat de la consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov: „Pe parcursul celor două zile vor avea loc câteva vizite oficiale precum întâlnirea cu Ministrul Federal pentru probleme și afaceri europene, Peter Friedrich din Guttenberg, o vizită la asociația internațională de tineret, precum și la parohia ortodoxă din Stuttgart. Ziua de miercuri este dedicată oficial parteneriatului, astfel că într-o clădire a Bisericii Evanghelice din Stuttgart va avea loc o întâlnire de lucru pe mai multe secțiuni în care se va face un bilanț a cea ce s-a realizat până acum, dar și a proiectelor de viitor.

„Vor fi discuții legate de colaborările dintre Facultatea de Teologie Ortodoxă, reprezentantă prin Pr. Prof. Univ. Dr. Ștefan Iloaie, și Institutul Teologic Pedagogic din Stuttgart și reprezentat de Prof. Stefan Hermann. De asemenea se va lua în discuție misiunea socială, fiind prezenți din partea Arhiepiscopiei Clujului, consilierul social Liciniu Câmpean și doamna Gabriela Trâmbițaș din partea Societății Femeilor Ortodoxe și misiunea de tineret, temă care va fi abordată din partea Eparhiei de inspectorii pe probleme de tineret de la nivelul județelor Cluj și Bistrița Năsăud, Radu Copil și Pr. Tudor Mudure. Tot miercuri va fi organizată o seară festivă dedicată acestui parteneriat în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și Excelența Sa, Episcopul Evanghelic Frank Otfried July, prin cuvântările lor vor realiza un bilanț, dar și o prognoză a viitorului acestei relații care se dorește a fi una de folos pentru ambele părți. În final va fi prezentată o prelegere despre Ortodoxie și Protestantism, felul în care acești 20 de ani de parteneriat a îmbunătățit sau a schimbat percepția asupra celor două confesiuni care au conviețuit în spațiul transilvănean de secole cu foarte bune rezultate până astăzi”., a mai declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea