Mai multe posturi de televiziune internationale si nationale prezinta cu zambetul pe buze o stire halucinanta: regimul nord-coreean anunta prin televiziunea publica ca echipa nationala de fotbal va juca in aceasta seara finala cupei mondiale de fotbal din Brazilia. In fapt, video-ul care face furori pe Internet si a pacalit televiziuni cu pretentii, printre care si Digi24, este un fals, o gluma realizata de cativa internauti glumeti si fara nicio legatura cu regimul din Coreea de Nord.

Filmuletul, facut din montaje cu jocuri de la cupa mondiala combinate cu evolutii ale echipei de fotbal nord-coreene si imagini cu liderul comunist Kim Jong-Un, a fost luat de bun de catre jurnalisti. Desigur, nici propaganda exagerata si cenzura regimului de la Phenian nu ajuta, insa in ultima vreme presa occidentala s-a intrecut in prezentarea unor glume de pe Internet ca fiind stiri reale din Coreea de Nord.

Ca fapt divers, meciurile cupei mondiale din Brazilia sunt transmise in Coreea de Nord.

Problema ca acest stil de abordare al jurnalismului este ca in Coreea de Nord sunt cat se poate de reale foametea, teroarea si lagarele de concentrare. Insa presa din occident prefera sa prezinte pe post de stiri doar pastise si fonfleuri, de genul ultimei stiri legate de cupa mondiala de fotbal, faptul ca toti coreeni au fost obligati sa se tunda in stilul lui Kim Jong-Un sau ca adversarii politici sunt executati de catre caini salbatici, materiale care pot fi caracterizate ca fiind doar umoristice.

NapocaNews