Ministrul ucrainean de Externe Arsen Avakov a apreciat marţi că situaţia armatei ucrainene s-a ameliorat semnificativ şi Putin nu ar fi ocupat Crimeea în aceste circumstanţe, în urmă cu trei luni, relatează postul ucrainean de televiziune Hromadske TV, citat de site-ul Gazeta.ua.

„Acesta este o situaţie la care nimeni nu s-a aşteptat şi la care am ajuns fără a avea forţe militare normale sau echipamente. În urmă cu o lună, Garda Naţională nu avea aici (în estul Ucrainei) niciun tanc, iar acum aici sunt 53 de unităţi blindate. Atunci aveam doar 120 de militari în regiune, iar acum doar membri SWAT sunt peste 450”, a declarat Avakov, în contextul în care Kievul a reluat marţi „operaţiunea antiteroristă” în estul ţării.

„Dacă în urmă cu trei luni am fi avut o astfel de armată, Putin nu ar fi ocupat Crimeea”, a apreciat el.

Operaţiunea „antiteroristă” contra rebelilor proruşi din estul Ucrainei a fost reluată marţi dimineaţa, după ce preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a refuzat să prelungească armistiţiul.

Moscova şi-a exprimat, marţi, „regretele profunde” faţă de decizia Kievului de a nu prelungi armistiţiul cu separatiştii proruşi şi a cerut partenerilor occidentali „să nu mai folosească Ucraina ca monedă de schimb în jocurile geopolitice”, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe.

Preşedintele rus, Vladimir Putin a declarat marţi că Poroşenko va purta „întreaga responsabilitate” pentru războiul din estul Ucrainei.

Sursa: Mediafax