Însărcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei SUA în România, Duane Butcher, a vorbit, joi, la recepţia de Ziua Independenţei organizată de misiunea diplomatică, despre „frumuseţea izbitoare” a ţării noastre, mărturisind că este trist că va pleca în curând, mandatul său apropiindu-se de final.

„Am avut norocul de a avea două mandate pline de satisfacţii în România şi am ajuns să cunosc această frumoasă ţară şi pe poporul ei. Sunt încurajat de ceea ce am văzut şi am descoperit. Deşi mai există provocări care trebuie depăşite, România ar trebui să fie mândră de ceea ce a realizat în cei 25 de ani de la Revoluţie. Sunt trist că voi pleca în câteva zile, dar succesorul meu este deja aici. Dean Thompson este un diplomat cu experienţă, care a primit numeroase distincţii. Vă las pe mâini foarte bune. Ştiu că şi pentru el misiunea de la Bucureşti va fi la fel de satisfăcătoare cum a fost pentru mine”, a spus Butcher, în discursul susţinut în faţa invitaţilor la recepţie.

Duane Butcher a vorbit şi despre România, care este, în opinia sa, „o ţară de o frumuseţe incredibilă”.

„Dar, spun din nou, oamenii şi valorile unei ţări o fac cu adevărat frumoasă. Am avut privilegiul de a lucra cu mulţi români extraordinari. Printre ei se numără soldaţi dedicaţi, funcţionari publici talentaţi, poliţişti, procurori şi judecători neînfricaţi, jurnalişti curajoşi şi activişti sociali neobosiţi, care luptă pentru dreptate, caută adevărul şi promovează schimbările în bine. Împreună cu tinerii extraordinar de talentaţi din România, ei construiesc o societate activă şi o democraţie prosperă”, a spus el.

Însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite a mai declarat că „aceia care au fost suficient de norocoşi să locuiască şi să lucreze în România au ajuns să-i aprecieze frumuseţea izbitoare, de la plajele aurii de pe ţărmul Mării Negre (…), la culmile pline de inspiraţie ale Carpaţilor”, unde au învăţat şi fiii săi să schieze, „frumuseţea naturală neatinsă a Deltei Dunării, satele istorice din Transilvania şi renumitele mânăstiri pictate din Bucovina”.

În discursul său, Duane Butcher a amintit că pe 4 iulie 1776 fondatorii ţării sale au semnat Declaraţia de Independenţă, „dând naştere unei naţiuni întemeiate pe egalitate şi libertate”. „În această seară cinstim patriotismul şi sacrificiul părinţilor noştri fondatori şi ne asumăm încă o dată angajamentul de a ne ridica la înălţimea idealurilor şi valorilor lor democratice. Suntem mândri de istoria noastră şi onoraţi să o sărbătorim în această seară alături de dumneavoastră”, a mai spus el.

Reprezentantul SUA în România a arătat că, pentru a pune în lumină istoria Statelor Unite, s-a ales drept temă a recepţiei din acest an cântecul „Frumoasa Americă” scris de Katharine Lee Bates în 1913.

„Imaginile frapante sugerate de versuri şi linia melodică înălţătoare au determinat unele persoane să spună că ar trebui să devină imnul naţional. Versurile sale, care laudă frumuseţea fizică a Americii, exprimă de asemenea, cu tărie, temele patriotismului, libertăţii şi frăţiei”, a arătat acesta.

Recepţia cu ocazia Zilei Independenţei, organizată de Ambasada SUA la Bucureşti, a fost marcată de două reprize de ploaie şi vânt, însoţite, fiecare, de câte un curcubeu care a apărut pe cer.

Sursa: Mediafax