Un tribunal francez l-a condamnat marţi pe Kristian Vikernes, un celebru cântăreţ black metal originar din Norvegia, la şase luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 8.000 de euro pentru mai multe postări pe blogul personal prin care acesta ar fi “glorificat crimele de război” şi ar fi “promovat ura faţă de evrei şi musulmani”.

Sentinţa a fost pronunţată în lipsă, nici Kristian Vikernes şi nici avocatul acestuia nefiind prezenţi în sală. Norvegianul a negat în prealabil că ar fi postat opinii “rasiste” pe blogul său şi că textele incriminate ar fi fost publicate de alte persoane.

Acesta mai fusese arestat în vara anului trecut de poliţia franceză, fiind suspectat de “plănuirea unor atentate teroriste”. A fost eliberat însă în 48 de ore din lipsa dovezilor.
Vikerne, fondatorul proiectului black metal Burzum (însemnând “întuneric”, în limba inventată de Tolkien în Lord of The Rings), este un adept al culturii “supravieţuitorilor” (Survivalist), un stil de viaţă conform căruia fiecare bărbat trebuie să-şi pregătească familia pentru evenimente apocaliptice de natură politică şi socială sau pentru catastrofe naturale. Adepţii acestui curent cred că o catastrofă (de orice natură) este iminentă şi se pregătesc pentru evenimente majore şi pentru supravieţuire în condiţii aspre. Deobicei se retrag în gospodării relativ autosuficiente în zone rurale şi strâng provizii de hrană şi arme pentru apărare.
Muzicianul, cunoscut şi după presudonimul artistic de Varg (lup în limba norvegiană), este şi un promotor al păgânismului nordic cu accente naţional-socialiste.

Bărbatul de 41 de ani, tată a 3 copii, este căsătorit cu franţuzoaica Marie Cachet. Familia acestuia trăieşte la o fermă din orăşelul Salon-La-Tour.
În ţara natală, Vikernes a fost condamnat în trecut la 21 de ani de închisoare (pedeapsa maximă în Norvegia) pentru că a incendiat patru biserici creştine şi pentru că l-a înjunghiat mortal cu 23 de lovituri de cuţit, în 1993, pe Oystein Aarseth “Euronymous”, chitaristul trupei de black metal Mayhem. În timpul detenţiei şi-a cunoscut actuala soţie. A fost eliberat în mai 2009, înainte de termen.

Sursa: FrontPress.ro