Construirea unui nou spital de urgenţă în cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a început în 1995, fiind oprită după doar un an, în care s-au cheltuit un milion de lei. În 18 ani, clădirea a ajuns o ruină invadată de buruieni, fiind pasată între autorităţi incapabile să îi găsească un rost.

La mijlocul anilor ’90, se dorea a fi cel mai nou şi mai modern spital de urgenţă din Cluj-Napoca, ridicat în cartierul Mănăştur. Lucrările au început în 1995 şi s-au oprit după un an, în lipsa finanţării, dar nu înainte de cheltuirea unui milion de lei. De 18 ani, spitalul zace abandonat, devenind o ruină năpădită de buruieni, cu copaci crescuţi în acoperiş, pasată între autorităţi.

Bălării printre ruine şi graffiti obscene pe pereţi

Intrarea spre ceea ce se dorea a fi spitalul de urgenţă urcă în trepte pline de gunoaie, undeva la capătul cartierului Mănăştur, în zona Colina. Un câine pripăşit lângă o gheretă de tablă latră de zor, apărându-şi teritoriul, dar se lasă mituit de doi cârnaţi şi se întoarce dând din coadă la umbra unor tufişuri.

Clădirea neterminată, de trei etaje, răsare dintre buruieni ca o cetate abandonată, cu turnuri din beton din care ies suliţe ruginite de armătură. Nu are geamuri, nu are uşi, ci doar un acoperiş nefinalizat pe care cresc copăcei direct din beton. Locul este pustiu şi folosit, ocazional, de persoane fără adăpost sau de amatorii de senzaţii tari care joacă airsoft.

Scările nu au balustradă, cărămizile sunt măcinate şi stau să cadă, iar încăperile, care ar fi trebuit să găzduiască saloane sau cabinete medicale, au pereţii plini de graffiti cu mesaje obscene.

Parcarea betonată din faţa clădirii, unde ar fi trebuit să stea ambulanţe, este folosită drept piaţă volantă pentru producătorii agricoli, dar şi, sezonier, de cei care vând pepeni.

Construirea Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca a fost iniţiată de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj în anul 1994, iar lucrările pe terenul de 21.000 de metri pătraţi au început în aprilie 1995. Lucrările, făcute de firma TCI Contractor General Cluj-Napoca, aveau un termen de finalizare de patru ani.

Investiţia a fost estimată la 750 de milioane de lei, la vremea respectivă, echivalentul a 3,3 milioane de lei noi, potrivit calculelor constructorilor.

Proiectul a fost realizat de SC Proiectantul SA Cluj-Napoca şi prevedea un pavilion central şi alte patru pavilioane în jurul acestuia.

„Proiectul era gândit pentru şase secţii medicale care să acopere toată gama, de la Chirurgie la Terapie Intensivă, şi un număr de 210 paturi, în saloane. S-a mers pe considerentul că va deservi şi pacienţi din alte judeţe care vor fi internaţi şi trataţi aici, un fel de spital inter-judeţean, pentru că la acea vreme nimeni nu vorbea de spital regional”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, un reprezentant al autorităţilor locale din acea perioadă.

Ministerul Sănătăţii şi autorităţile judeţene au justificat necesitatea construirii unui spital de urgenţă în cartierul Mănăştur pornind de la faptul că unităţile medicale din Cluj-Napoca sunt comasate, majoritatea, în zona centrală, clinicile de specialitate fiind construite în secolul al XIX-lea după un sistem pavilionar care cuprinde clădiri distincte, situate la distanţă unele de altele.

„Pe strada Clinicilor se află clinicile Medicală I şi Medicală II, cu pavilioane separate de Chirurgie, ORL, Ginecologie, Oftalmologie, Radiologie şi Urgenţele, iar un bolnav care venea cu o problemă medicală trebuia plimbat pe la mai multe clădiri, situate la distanţe apreciabile una de alta. În plus, ca să ajungă la Neurologie, un bolnav trebuia să meargă pe altă stradă. Era o situaţie incomodă şi de aceea s-a optat pentru un spital care să aibă toate secţiile medicale în aceeaşi clădire”, a spus fostul reprezentant al autorităţilor locale.

Vasile Măgrădean, Citește mai mult pe: Mediafax