În primele şase luni ale anului statul a încasat mai puţini bani din fonduri europene decât în 2013 şi a compensat evoluţiile slabe de la capitolul TVA cu veniturile suplimentare aduse de majorarea sau introducerea de noi taxe. În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, salariile şi costurile bunurilor şi serviciilor au crescut, însă banii de investiţii au fost tăiaţi, reiese din execuţia bugetară pe primul semestru.
În prima jumătate a acestui an, veniturile totale încasate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 100,3 miliarde de lei, în creştere cu 2,9% faţă de anul trecut, în timp ce cheltuielile au fost de 103,8 miliarde de lei, în uşoară scădere faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut, respectiv 0,3%, reiese din datele publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). Astfel, deficitul bugetar a ajuns la 0,5% din PIB, faţă de 1,05% din PIB în 2013.
Pe partea de încasări, rezultate slabe s-au consemnat la capitolul fonduri europene, TVA şi impozite pe salarii şi venit.
Veniturile din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 35%, la aproape 3,7 miliarde de lei, ca urmare a introducerii taxei pe stâlp. La accize, alt domeniu la care au fost operate majorări, încasările din perioada ianuarie-iunie au fost de 11 miliarde de lei, în creştere cu 10,9% faţă de 2013. Introducerea accizei suplimentare a fost prezentată drept o sursă bugetară ce va fi folosită pentru construcţia de drumuri şi autostrăzi.