Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, europarlamentar şi membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, a solicitat în cursul zilei de astăzi executivului european să adopte o atitudine fermă împotriva deciziei Federației Ruse de a interzice importurile de bovine, a cărnii de vită și a produselor derivate din România, din cauza „encefalopatiei spongiforme bovine” (“boala vacii nebune”), sub pretextul acestei boli.

„Apreciez că decizia Federației Ruse este o decizie strict politică, dorind să “pedepsească” astfel România pentru susţinerea arătată Republicii Moldova şi Ucrainei în demersurile de apropiere faţă de Europa. Rusia a aderat la Organizaţia Mondială a Comerţului în octombrie 2012, după 18 ani de negocieri. Uniunea Europeană, inclusiv România, și-a exprimat atunci speranţa că Rusia va renunţa la măsurile arbitrare şi chiar ostile pe care le adoptă în domeniul comerţului agricol. Cu toate acestea, agresivitatea Rusiei pe plan comercial agricol a continuat: anul trecut, Rusia a anunţat că interzice importurile de carne din Germania, apoi a anunţat că nu mai importă cartofi din Uniunea Europeană. Exemplele ar putea continua, iar decizia privind carnea de vită din România este o nouă dovadă în acest sens. Rusia trebuie să înceteze să mai invoce abuziv motive sanitare pentru a bloca schimburile agricole, mai ales că România a primit recent din partea Organizației Internaționale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”.

Pe lângă demersul făcut astăzi, prin care am solicitat executivului european să adopte o poziţie fermă împotriva deciziei Federaţiei Ruse de a interzice importurile de bovine şi a produselor derivate din România, în proxima şedinţă a comisiei de Agricultură din Parlamentul European, al cărui membru sunt, voi expune public acest aspect discriminatoriu al Federaţiei Ruse faţă de Europa în general şi faţă de România în special”, a declarat Preşedinte PDL Cluj, Europarlamentar Daniel Buda.

NapocaNews