FBI a incurajat si uneori chiar a platit musulmani sa comita acte teroriste in timpul operatiunilor de filare de dupa atentatele din septembrie 2001, arata un raport intocmit de Human Rights Watch (HRW).

„Departe de a-i proteja pe americani, inclusiv pe americanii musulmani, in fata amenintarii terorismului, practicile documentate in acest raport au deviat aplicarea legii de la prevenirea amenintarilor reale”, se mentioneaza in documentul organizatiei, citat de AFP.

In colaborare cu expertii de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Columbia, Human Rights Watch a analizat 27 de cazuri si a intervievat 215 persoane, inclusiv oameni acuzati sau condamnati pentru acte de terorism, rude ale acestora, avocati ai apararii, procurori si judecatori.

FBI si lupta impotriva teroristilor: Putina paranoia face bine

„In unele cazuri, FBI se poate sa fi creat teroristi din indivizi care se supuneau in fata legii, prin faptul ca le-a sugerat ideea de a comite acte teroriste sau ca si-a incurajat tinta sa actioneze”, se precizeaza in raportul citat.

In jumatate dintre cazurile analizate, oamenii au fost condamnati in urma unei misiuni de filare, iar in 30% dintre aceste cazuri agentul FBI sub acoperire a jucat un rol activ in complot.

„Americanilor li s-a spus ca guvernul lor le asigura securitatea prin prevenirea si investigarea terorismului din Statele Unite”, a declarat Andrea Prasow, directorul adjunct al WHR.

„Dar priviti mai atent si veti realiza ca multi dintre acesti oameni nu ar fi comis niciodata o crima daca nu ar fi fost incurajati, daca nu s-ar fi pus presiuni asupra lor si daca nu ar fi fost chiar platiti sa comita acte teroriste”, a continuat ea.

Pe de alta parte, Avocatul General al Statelor Unite, Eric Holder, a aparat vehement operatiunile sub acoperire ale FBI, sustinand ca acestea sunt „esentiale in lupta impotriva terorismului”.