În Sălaj s-a înfiinţat cea mai mari unitate de cercetare pentru identificarea şi conservarea legumelor 100% româneşti. Unitatea a fost înfiinţată de biologii Centrului de Cercetari Biologice din Jibou.

Specialiştii au început să colecteze material biologic de la cele mai cunoscute soiuri de roşii româneşti, soiuri întâlnite în judeţele Sălaj, Cluj şi Bihor.

Am fost şi am recoltat probe de la fermierii şi ţăranii din satele cât mai izolate, fiindcă unul din criteriile pentru recoltare era ca acest soi tradiţional sau al populaţiei locale să fie cultivat timp de 10 ani, pe acelaşi sol. Am găsit la roşii 27 de soiuri, le-am testat în condiţii de seră, de laborator, cred că acuma sunt în câmp, şi am făcut o selecţie cu soiurile cele mai gustoase şi mai adaptabile la condiţiile de mediu de la solurile saline. (Marin Căprar, unul dintre coordonatorii acţiunii)

Programul vizează şi demonstraţii practice pentru populaţie, care va avea posibilitatea de a face diferenţa într-o legumă coaptă forţat în hale industriale şi una românească, obţinută din grădinile oamenilor.
Noua unitate va avea rolul de a conserva cât mai multe soiuri de legume şi fructe întâlnite în zona Transilvaniei.