Ministrul Transporturilor Ioan Rus apreciază că Autostrada Transilvania are „un viitor luminos” şi estimează că finalizarea construcţiei ar putea avea loc în anul 2017.

„Gilău – Nădăşel, cred că într-o lună începem lucrările, organizare de şantier şi începerea efectivă a lucrărilor, şi din banii din acciza la motorină mai departe, Suplacu de Barcău – Borş, unde, de altfel, o parte din lucrări sunt făcute. (…) Pentru Câmpia – Turzii, înapoi spre Târgu Mureş, avem finanţare europeană, pe fonduri de dezvoltare regională, şi nu avem de la Târgu Mureş la Braşov. Deocamdată, în zona aceasta nu avem identificată o finanţare clară. Vom vedea pe bugetul de anul viitor ce putem introduce”, a declarat Rus într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX.

Întrebat despre viitorul acestei autostrăzi, Rus a replicat că acesta este unul „luminos”.”Eu cred că în 2017 o vom avea gata”, a mai spus ministrul.

Proiectul autostrăzii Braşov-Borş, denumită Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit în decursul timpului mai multe modificări, fiind reziliat în mai 2013, statul român plătind companiei americane 37,2 milioane de euro şi datorii de 50 milioane de euro.

Premierul Victor Ponta i-a cerut lui Ioan Rus să sprijine continuarea lucrărilor la această autostradă, oprite în 2005 de „nişte indivizi”, precizând că autostrăzile nu aparţin de acest minister, dar amintind că Rus a fost în Guvernul care a iniţiat proiectul.