Armata ucrainiană a provocat intenționat doborârea avionului de pasageri al Malaysia Air deasupra estului Ucrainiei. Această ipoteză șocantă pare să fie susținută de tot mai multe dovezi și mărturii.

Avionul MH17 a fost doborât de impactul cu fragmentele unei rachete, nu de impactul direct cu o rachetă, potrivit primelor cercetări ale experților britanici care au intrat în posesia cutiilor negre. Datele de la cutia neagră a zborului MH17 arata ca a fost distrus de schije de la un atac cu rachete, care a cauzat o „decompresie explozivă masivă”, a declarat ieri un oficial ucrainean.

Acest lucru indică faptul că avionul nu a fost lovit direct de o rachetă, ci de explozia unei rachete în apropierea aparatului de zbor. Cel mai probabil, racheta sol-aer a fost distrusă de către dispozitivul de apărare a unui avion militar ucrainean, care se afla în apropierea avionului civil. Datele făcute publice de ministerul apărării din Rusia au dovedit că un avion militar de tip Su-25, aparținând aviației ucrainiene, se afla la o distanță de 3-5 km de avionul civil la câteva minute înainte de tragedie. Rebelii proruși au țintit avionul militar ucrainean, iar explozia rachetei a afectat avionul civil, care s-a prăbușit.

Teoria aceasta este susținută și de luptătorii separatiști din Sloviansk. Într-un clip postat pe Youtube, Elena, o membră a trupelor antiguvernamentale, declară că nu este prima dată când avioane militare ucrainiene se ascund după avioane civile, lansând atacuri asupra orașelor controlate de separatiști, pentru ca apoi să se camufleze după aparatele de zbor civile.

Până acum nici oficialii Statelor Unite, nici cei ai guvernului de la Kiev nu au făcut publice informații legate de doborârea zborului MH17, în afara unor declarații nesusțiute. Kremlinul a somat în mai multe rânduri Departamentul de Stat al SUA să facă publice imaginile surprinse de sateliții americani care se aflau deasupra estului Ucrainei, refuzul acestora din urmă putând să fi interpretat doar ca o confirmate a ipotezei din acest material. Guvernul de la Kiev nu a făcut publică nicio informație legată de instrucțiunile primite de piloții malaezieni de către controlorii de zbor ucrainieni, care au deviat avionul civil către o zonă de conflict unde avioane militare ucrainiene fuseseră deja doborâte de luptătorii proruși.

Dacă guvernul de la Kiev se face egal vinovat de doborârea avionului MH17, prin punerea în pericol a unui zbor civil într-o zonă de conflict, vor fi judecați pentru crime de război președintele Poreșenco și premierul Iatseniuk, împreună cu complicii lor americani?