Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 6 iulie 2014, în duminica a 4-a după Rusalii. În această zi s-a dat citire pericopei evanghelice a Vindecării slugii sutașului și au fost pomeniți Sf. Cuv. Sisoe cel Mare, Sf. Muc. Lucia din Roma și Sf. Sfințit Muc. Astie, Episcopul Dirahiei.

ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat astăzi, Sf. Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca. Slujba arhierească s-a desfășurat în prezența a sute de credincioși și a unui numeros sobor de preoți și diaconi.

„Credința dacă n-are fapte, e moartă în ea însăși”

„Credința fără fapte este moartă în ea însăși”, a fost subiectul cuvântului de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, rostit astăzi de Înaltpreasfinția Sa în Catedrala Mitropoliei Clujului: „Credința dacă n-are fapte e moartă în ea însăși. Credința este încredințarea celor nădăjduite și dovedirea lucrurilor nevăzute. Avva Pimen însă, dă o definție pragmatică credinței. Și el zice așa: Credința este a petrece cu smerită cugetare și a face milostenie. Această definiție a credinței se ilustrează perfect cu minunea pe care face Domnul Iisus Hristos astăzi”.

„Credința lucrează prin iubire”

Una din concluziile cuvântului duhovnicesc rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, a fost aceea că nu putem spori credința fără iubire: „Iată ce spune Sf. Iacov (2, 16): Ce folos, fraţii mei, dacă zice cineva că are credinţă, iar fapte nu are? Oare credinţa poate să-l mântuiască?Dacă un frate sau o soră sunt goi şi lipsiţi de hrana cea de toate zilele, Şi cineva dintre voi le-ar zice: Mergeţi în pace! Încălziţi-vă şi vă săturaţi, dar nu le daţi cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul? Aşa şi cu credinţa: dacă nu are fapte, e moartă în ea însăşi”.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea