Alexandru Gheorghe, locotenentul care a protestat in Piata Universitatii, in ianuarie 2012, fiind ulterior exclus din Armata, a castigat procesul cu Ministerul Apararii Nationale (MApN) la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), urmand sa isi recapete postul.

Astfel, curtea suprema a admis recursul formulat de Alexandru Gheorghe impotriva sentintei civile data de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) pe 2 octombrie 2012.

Judecatorii ICCJ au anulat ordinul MApN din 22 februarie 2012, prin care locotenentul a fost sanctionat cu trecerea in rezerva. Instanta a inlocuit aceasta masura cu cea a amanarii inaintarii in grad in urmatorii doi ani.

In plus, magistratii au decis repunerea in drepturi a lui Alexandru Gheorghe, astfel incat acesta va fi reintegrat in randul cadrelor militare active ale Ministerului Apararii.

Totodata, institutia este obligata sa ii plateasca acestuia salariile incepand cu data la care a fost trecut in rezerva si pana in momentul in care va fi reintegrat efectiv.

De asemenea, ICCJ a decis ca Ministerul Apararii sa plateasca cheltuieli de judecata de 1.000 de lei, sentinta fiind irevocabila.

Locotententul le-a multumit magistratilor pentru decizia luata, spunand ca uniforma a fost visul lui, intr-o interventie telefonica la Antena 3.

„Nu consider ca am pierdut acesti doi ani, nu am niciun resentiment fata de nicio persoana din Armata. Vreau sa le multumesc avocatilor care m-au aparat pro bono (…), avand incredere in faptul ca dreptatea e de partea mea”, a declarat el.

Intrebat daca persoanele care au decis sanctionarea sa ar trebui sa fie pedepsite prin lege, Alexandru Gheorghe a spus ca acest aspect nu il priveste, fiind de datoria judecatorilor sa hotarasca.

Nu doreste sanctionarea responsabililor

„Vor raspunde conform legii, eu nu ma pot pronunta in chestiuni juridice. Vreau sa multumesc instantei, imi voi relua uniforma, care a fost visul meu…daca instanta va decide si alte sanctiuni, este exclusiv dreptul acesteia”, a incheiat el.

Alexandru Gheorghe a protestat in uniforma militara in timpul manifestatiilor din ianuarie 2012 din Piata Universitatii. A fost sanctionat pentru acest gest, fiind dat afara din Armata. De atunci, el a lucrat ca receptioner intr-o pensiune, dar si intr-o papetarie, desi a sustinut ca „dupa ce ai fost ofiter, sa te duci in alte circumstante sa iti castigi painea e mai dificil”.

NapocaNews