Rozalia Biro crese in limba maghiaraAflam de la Dan Tanasa, omul cu o mie de ochi (il bate si pe Argus) ca propunerea UDMR pentru posturile de vicepremier al Romaniei (!) si ministru al Culturii, o dama intarziata pe numele ei Rozalia Biro, nu ar fi… bipeda. Declaratia ii apartine “in exclusivitate” personajului in cauza. Detalii la Dan Tanasa si, mai pe larg, la ActiveNews

Revenind la datele problemei, de la Mediafax mai aflam ca Rozalia Biro este co-actionar la RDS-RCS (!), este economist si o adepta a segregationismului etnic educational. Mediafax: “Rozalia Biro a devenit un nume cunoscut în politica locală din Bihor în anul 2001, când a fost desemnată viceprimar al municipiului Oradea în locul lui Kappy Istvan. De atunci şi până în 2012, Biro a fost, ca viceprimar, responsabilă cu problemele sociale ale municipalităţii orădene, pledând pentru îmbunătăţirea serviciilor sociale pentru persoanele cu handicap, pentru respectarea drepturilor minorităţilor de a se adresa şi de a primi de la instituţii răspunsuri la petiţiile în limba maternă, a încurajat înfiinţarea de clase cu predare în limba maghiară în şcolile din judeţul Bihor, iar apoi separarea unităţilor de învăţământ, astfel încât să existe cât mai multe şcoli cu predare exclusiv în limba maghiară, şi înfiinţarea de grădiniţe în care predarea să se facă exclusiv în limba maternă.”

Bihoreanul consemneaza: “Nu o persoană am avut în audienţe care s-a plâns că la Spitalul Judeţean nu a putut să-şi folosească limba maternă. Nu există voinţă politică pentru a asigura respectarea acestui drept. (…) În justiţie nu poţi depune o probă dacă nu este în limba română, şi trebuie să traduci actele pe cheltuiala ta (…) În centrele de plasament, copiii maghiari nu îşi pot exprima nevoile în faţa unui psiholog sau educator român (…) Actuala administraţie a oraşului tinde să distrugă acea structură în care am creat creşe pentru copiii care vorbesc limba maghiară. (…) Cu ce ar deranja un român dacă sub denumirea “strada Primăriei” ar sta şi “Varoshaza utca”?”, a spus Biro.

Victor Roncea