Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei este al doilea din ţară ca număr de elevi arestaţi în perioada comunistă. 29 de tineri au intrat „cu ghiozdanul” în temniţele comuniste, unii au murit, alţii s-au îmbolnăvit sau au ieşit din închisori abia la maturitate. În memoria lor, săptămâna trecută a fost montată o placă în holul liceului sighetean. După o săptămână, placa a fost demontată din cauza presiunilor făcute de evrei, pe motiv că unii elevi ar fi fost legionari.
Sacrificiul suprem, pus pe altarul Ţării şi Libertăţii, nu merită, în România de azi, nici măcar o placă comemorativă.
Liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei este al doilea, din ţară, într-un sumbru clasament al instituţiilor de învăţământ liceale cu cei mai mulţi elevi arestaţi în perioada comunistă. 29 de foşti elevi ai acestui liceu au schimbat şcoala cu puşcăria. Pentru „vina” de a crede în Dumnezeu, în Neam şi Libertate, au fost condamnaţi la ani grei de puşcărie. Unii s-au stins în temniţe, alţii s-au îmbolnăvit, alţii au ieşit abia la maturitate, secătuiţi de boli şi suferinţă. Ei au fost primii deţinuţi politici ai Maramureşului, cei care, ne dau nouă dreptul astăzi să spunem, cu spatele drept, că Ţara Maramureşului n-a fost un tărâm al laşităţii şi delatoriei, ci unul dintre principalele nuclee ale luptei anticomuniste din ţară. Din cei 29, mai trăiesc azi doar 10.
An de an, se întâlnesc tăcuţi într-o celulă a fostei Închisori din Sighetu Marmaţiei pe care au „inaugurat-o” ca închisoare politică în 1948. Niciunul n-a primit vreun titlu sau vreun fel de gest de recunoştinţă. Şi nici n-au cerut vreodată. Firesc însă, a venit un gest simbolic în memoria lor. Unul care ridică nu prestigiul lor, dobândit prin jertfă şi suferinţă, ci al instituţiei de învăţământ. Miercuri, 18 iunie, a avut loc, la liceul „Dragoş Vodă” din Sighetu Marmaţiei, dezvelirea şi sfinţirea solemnă a unei plăci comemorative în cinstea profesorului Aurel Vişovan şi a elevilor săi de la acest liceu, care în perioada 1946-1948 au constituit primul nucleu al rezistenţei anticomuniste din Maramureş. La eveniment au participat câţiva luptători anticomunişti: Petru Codrea, Grigore Hotico şi Melania Riţiu, precum şi doamnele Aurelia Vişovan, Maria Bulacu, Nastafa Motrea şi Susana Tivadar – soţii ale unor regretaţi deţinuţi politici, alţi membri ai familiilor acestora, profesori ai liceului, prieteni şi cunoscuţi.
Mica slujbă religioasă a fost oficiată de cinci preoţi greco-catolici în frunte cu părintele Vasile Florea din Sighet. Părintele Marius Vişovan, preşedintele Asociaţiei Urmaşilor Luptătorilor Anticomunişti (AULA) – organizatorul evenimentului, a dat citire listei complete a elevilor liceului care au suferit în temniţele comuniste, mulţumind în acelaşi timp conducerii liceului pentru posibilitatea acordată.
Evenimentul a fost mediatizat extrem de puţin, totuşi, la scurt timp au început presiunile din partea evreilor, pe motiv că unii dintre elevi făceau parte din Frăţia de Cruce a liceului, deci, în logica binecunoscută a Institutului Elie Wiesel, erau legionari. Aşa că, la o săptămână de la montare, placa a fost demontată şi va fi păstrată acasă la preotul Marius Vişovan.
Citeşte mai departe pe Gazeta de Maramureş
3 Responses to “Plăcuţa comemorativă din Maramureş dedicată şcolarilor martiri persecutaţi de comunişti, îndepărtată la presiunile Institutului „Elie Wiesel””
Pana la urma tot bolsevicii ne conduc atat timp cat nomenclatura PCR si urmasii securitatii sunt la putere din 1989 incoace
o prostie-ce doctrina si idei legionare la un copil.pe langa aceasta-legiunea nu a fost condamnata de tribunalele internationale,nici macar de cele sovietice.a fost condamnata de bolsevismul din romania.noi stim din cine era compus si de unde a venit bolsevismul.securitatea de dupa 64 ,nu poate fi acuzata de genocid,fata de cea dintre anii 45-64 -securitate condusa de alogeni,cred ca meritul propulsati in functii de conducere, cei care urau mai tare poporul roman.s-au vazut rezultatele-in jur de 2 milioane morti sau distrusi material si psihic .deci nu va mirati cu cata ura actioneaza pentru stergerea urmelor pe care le-au comis parintii lor.exemplu-cu au procedat rusii la kattin.
@mosu
Și de dacă? Oricum, Legiunea a fost distrusă în 1938-1939 de către jidovimea stăpână peste România, filială a marii mafii transnaționale, aceeași de la Moscova la Londra. Când și cum se va putea repara această crimă? Oricum, trebuie să luăm de bune sentințele tribunalelor sovietice? Guvernatorii Bucovinei, Basarabiei și Transnistriei au fost achitați inițial, apoi au murit în închisoare; iar profesorul Gheorghe Alexianu a fost condamnat la moarte cum bine se știe, răsplătindu-i-se munca de re-civilizare a unui teritoriu cândva românesc, căzut timp de 20 de ani în ghearele bolșevismului și supus politicii de genocid.
În esență, criminalii ăștia nu iartă pe nimeni, nici pe victimele supraviețuitoare care cer dreptate, nici pe cei care comemorează eroii și martirii neamului. Toți sunt ”antisemiți”, de la demnitarii statului și până la țăranii deportați în Siberia cu tot cu familie, care îi jigneau pe jidani doar cu prezența lor multimilenară pe acest teritoriu.