În lista cu cele 298 de victime ale separatiştilor din Ucraina nu apare niciun cetăţean rus. Cu toate acestea lacrimi ruseşti curg în familia Olgăi Ioppa, tânăra de 23 de ani care a murit împreună cu iubitul ei, Andrei Anghel, în cursa MH17. Familia fetei a emigrat în Germania din oraşul siberian Omsk pentru o viaţă mai bună.

Zborul de la Amsterdam la Kuala Lumpur, în care s-au îmbarcat şi clujeanul Andrei Anghel (24 de ani) şi iubita lui, Olga Ioppa (23 de ani), pe 17 iulie, trebuia să fie începutul „vacanţei lor de vis”, aşa cum a spus mama băiatului sfâşiată de durere. Peste câteva ore toate planurile celor doi îndrăgostiţi, dar şi vieţile a altor 296 de persoane aflate în cursa MH17 s-au transformat în scrum, după ce avionul a fost doborât în timp ce trecea peste spaţiul aerian al Ucrainei. Familia şi cei dragi au rămas doar cu amintirile.

Victimă din familie de ruşi

În lista cu cele 298 de victime ale separatiştilor din Ucraina nu apare niciun cetăţean rus. Cu toate acestea lacrimi ruseşti curg în familia Olgăi Ioppa, tânăra de 23 de ani care a murit împreună cu iubitul ei, în cursa MH17. Unchiul lui Andrei, Radu Anghel, a povestit pentru „Adevărul” despre Olga Ioppa, iubita acestuia: „Am apucat să vorbesc cu Olga, care locuia împreună cu Andrei şi cu bunica lui într-un apartament din Cluj.

Ironia sorţii face că Olga era rusoaică. Familia ei a emigrat în Garmania din oraşul Omsk, din Siberia. Cred că ea s-a născut în Germania, dar familia ei e din Rusia”. Oraşul rusesc Omsk, cu o populaţie de 1,2 milioane de locuitori este centrul cazacilor din Siberia. Cea mai puternică comunitate de străini din Omsk este cea germană, care a ajuns aici în urma deportării după cel de-al doilea Război Mondial.

În jurul anilor 1990, când guvernarea Mihail Gorbaciov făcea primii paşi spre democratizarea Uniunii Sovietice, din Omsk au emigrat mii de persoane care puteau demonstra că au rude de origine germană. Destinaţia unde şi-au căutat o viaţă mai bună a fost Germania. Conform informaţiilor obţinute de Adevărul, şi familia Olgăi se numără printre cele care au emigrat în această perioadă în Germania. Situaţia este oarecum similară şi în cazul familiei Anghel, care a plecat însă dintr-o ţară democratică în 1998, însă cu prea puţine oportunităţi. Familia Olgăi trăieşte în Rheine, un oraş din landul Renania de Nord-Westfalia, însă mai are rude în Omsk.

În oraşul unde locuia Olga există o importantă comunitate de ruşi emigraţi din Siberia Până să vină în România Olga a lucrat la un complex sportiv din localitate. Povestea de dragoste a început la Cluj-Napoca, unde cei doi s-au întâlnit, şi s-a sfârşit într-un avion care s-a prăbuşit în Ucraina.

„Este o tragedie. Andrei şi Olga au fost împreună timp de doi ani şi se iubeau foarte mult”, a spus profesoara Olga Nuşa Demian, de la UMF. Unchiul lui Andrei spune că acesta nu mai voia să se întoarcă în Canada, ci ar fi rămas fie în România, fie, după ce lucrurile au devenit serioare cu Olga, în Germania, care devenise casa ei.

Citeşte mai mul pe Adevarul