Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a avut în cursul zilei de ieri, 28 iulie 2014, o întâlnire pe tema blocajului lucrărilor de amenajare de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

În urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi din conducerea muzeului a reieşit faptul că principalul motiv pentru care s-au oprit lucrările este deschiderea unui proces de către Curtea de Conturi a României pe tema lucrărilor contractate şi începute în anul 2009, dar şi a unui proces cu Primăria Cluj-Napoca, cel din urmă fiind câştigat de muzeu cu sentinţă definitivă şi irevocabilă în cursul acestui an. Muzeele din Iaşi, Sibiu, Sfântu Gheorghe au lucrările finalizate încă din 2011 pe exact acelaşi tip de contract şi în baza unor sentinţe favorabile definitive şi irevocabile.

Valoarea proiectului de la Cluj a fost de 11 milioane de euro + TVA. Complicaţiile au apărut şi din cauza unor divergenţe între echipele manageriale care s-au succedat în perioada 2009 – 2011 la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Pentru că obiectivul este unul de importanţă naţională, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan a primit asigurări din partea Primului Ministru şi a Ministrului Culturii că imediat după ce va exista o sentinţă definitivă şi irevocabilă, se vor aloca fondurile necesare pentru ca instituţia care deţine cel mai bogat patrimoniu – peste 400.000 de bunuri culturale, să finalizeze lucrările muzeale.

http://www.napocanews.ro/2012/03/prof-dr-ioan-piso-despre-smecheriile-penale-ale-lui-kelemen-hunor.html

http://www.napocanews.ro/2011/09/prof-dr-ioan-piso-ministerul-culturii-prins-cu-mata-n-sac.html