Ministerul rus de Externe a anunţat marţi că a invitat observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) să se deplaseze la frontiera ruso-ucraineană, în a doua zi după un tir căzut într-un oraş rusesc de frontieră a provocat moartea unei persoane.

„Printr-un gest de bunăvoinţă şi fără a aştepta o încetare a focului, partea rusă invită observatori ai OSCE să se deplaseze la punctele vamale din Doneţk şi Gukovo, la frontiera ruso-ucraineană”, anunţă dipomaţia rusă într-un comunicat, adăugând că a trimis o scrisoare în acest sens preşedintelui OSCE, Didier Burkhalter.

Ministerul rus a precizat, de asemenea, că această decizie este „legată de agravarea considerabilă a situaţiei din sud-estul Ucrainei, unde Kievul desfăşoară o operaţiune militară”.

„Suntem siguri că această măsură va contribui la crearea condiţiilor favorabile pentru atingerea obiectivelor vizând o încetare a violenţelor şi lansarea unui dialog” în Ucraina, adaugă Moscova.

Un purtător de cuvânt al autorităţilor regionale din Rostov, citat de agenţia rusă Itar-Tass, a anunţat duminică că „un obuz lansat de pe teritoriul ucrainean a căzut la Doneţk. Două case au fost avariate, iar o persoană a murit”, a precizat el, adăugând că o femeie în vârstă a fost rănită.

Moscova a reacţionat foarte rapid. „În Rusia, noi considerăm această provocare drept un act de agresiune suplimentar din partea Ucrainei”, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe. „Acest eveniment demonstrează o escaladare extrem de periculoasă a tensiunilor de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina şi poate avea consecinţe ireversibile, de care va fi responsabilă Ucraina”.

La rândul său, Kivul a dezminţit duminică că ar fi la originea acestui tir cu obuze.

Sursa: Mediafax