Să nu fie acuzat de crime de război? Premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, si intregul cabinet ucrainean au demisionat, joi dupa-amiaza. Demisia Guvernului ucrainean a luat pe toata lumea prin surprindere, informeaza Liga.

Guvernul ucrainean, constituit de Opozitie dupa fuga din tara a fostului presedinte, Viktor Ianukovici, este confruntat atat cu starea dezastruoasa a economiei cat mai ales cu o rebeliune separatista in estul tarii.

Potrivit unor jurnalisti locali, Iateniuk a demisionat dupa ce doua partide au parasit coalitia de guvernare si Parlamentul nu a reusit sa treaca legi privind taierile bugetare si energia.

Unii speculeaza ca Iateniuk a demisionat pentru a accelera declansarea de alegeri parlamentare anticipate, ipoteza sustinuta si de faptul ca in Verhovna Rada a fost inregistrata o propunere de lege ce stabileste alegeri parlamentare anticipate pentru 28 septembrie.

In urma anticipatelor este de asteptat ca partidele pro-europene sa inregistreze o victorie clara in fata partidelor pro-ruse, care au invins in anterioarele alegeri, din 2012.

Anterior demisiei lui Iateniuk, joi, partidul UDAR, al fostului boxer Vitali Klitschko, si nationalistii de extrema dreapta din Svoboda au decis sa se retraga din coalitia cu partidul lui Iateniuk, Batkivscina.

Potrivit Constitutiei ucrainene, presedintele Petro Porosenko poate declansa alegeri anticipate chiar pe 24 august, Ziua Independentei in Ucraina, daca Guvernul nu poate forma o coalitie in decurs de 30 de zile.