Vă prezentăm integral scrisoarea unui tânăr, Anton Andrei Lucian, către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România, în urma înlăturării unei plăci comemorative la Sighetu Marmaţiei:

Catre Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania

Sunt profund revoltat si idignat fata de reactia si actiunea dumneavoastra de protest impotriva amplasarii unei placi comemorativa dedicata grupului anticomunist condus de catre Aurel Visovan in incinta Liceului „Dragos Voda” din Sighetu Marmatiei. Tinerii care au suferit in inchisori, au fost torturati batjocoriti de catre tortionarii comunisti care in mare parte erau de
religie mozaica.

Dumneavoastra uitati sau va faceti ca uitati ca traiti intr-o tara europeana, o tara unde minoritatile etnice si religioase au cele mai multe privilegii si drepturi din Europa.

Personal nu mi se pare corect ca un institut finantat din bani publici, din taxele si impozitele platite de populatia Romaniei sa-si permita sa protesteze atunci cand noi, romanii, ne cinstim eroii si martirii neamului. Nu mi se pare corect ca un institut finantat din bani publici sa decida pe cine avem voie sa comemoram.

Nu mi se pare corect ca un institut sa ne impuna sa invatam o alta istorie a poporului roman, Nu mi se pare corect ca acelasi institut platit din bani publici nu a luat nici o pozitie atunci cand in Odorheiu Secuiesc s-a ridicat o statuie criminalului de razboi Wass Albert sau atunci cand tinerii unguri din Romania il slavesc pe Horty, din ordinul caruia evreii din Ardeal au ajuns in lagarele de munca din Polonia.

In final doresc sa precizez, domnilor, daca va simtiti lezati, discriminati de modul in care noi romanii ne cinstim eroii neamului sunteti liberi sa parasiti aceasta tara, aceasta tara care v-a fost casa si care v-a oferit nenumarate drepturi si privilegii.

P.S.: NU SUNT NICI FASCIST, NICI NEONAZIST, NICI RASIST, SUNT ROMAN, IMI IUBESC TARA SI MA DOARE ATUNCI CAND ALTII SCUIPA PE OBRAZUL PATAT CU SANGE AL EROILOR SI MARTIRILOR NEAMULUI ROMANESC.

Cu tot respectul:
Anton Andrei Lucian