Un oficial de rang înalt al serviciilor germane de informaţii (BND) confirmă pentru ediţia de duminică a cotidianului Frankfurter Allgemeine am Sonntag că unul dintre agenţii lor, arestat miercuri, a spionat pentru Statele Unite.

„Toate indiciile arată că el a lucrat pentru americani”, a afirmat această sursă pentru Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS), potrivit unui pasaj din articol publicat sâmbătă. Potrivit presei germane, el şi-ar fi propus serviciile şi pentru ruşi, intrând în contact cu Consulatul Rusiei la Munchen (sud).

Acest colaborator al BND, în vârstă de 31 de ani, lucra pentru serviciile americane de informaţii încă de la sfârşitul lui 2012 şi ar fi sustras peste 200 de documente, potrivit publicaţiei germane.

Agentul a fost însărcinat cu furnizarea unor documente aparţinând comisiei parlamentare de anchetă înfiinţată după dezvăluirile fostului consultant al NSA Edward Snowden, potrivit aceleiaşi surse.

Însă agentul, angajat într-un serviciu BND însărcinat cu protejarea militarilor germani mobilizaţi în străinătate, a reuşit să transmită doar două din documentele sustrase, printre care unul despre structura generală a BND.

El ar fi contactat prin e-mail Ambasada Statelor Unite la Berlin pentru a-şi propune serviciile şi a primit, în cursul a trei întâlniri în Austria, 25.000 de euro, continuă FAS.

Presa germană a dezvăluit vineri că un colaborator al BND este suspectat că a spionat pentru Statele Unite comisia parlamentară însărcinată cu anchetarea asupra activităţilor NSA.

Joi, Procurorul General federal a anunţat că un german în vârstă de 31 de ani, suspectat de spionaj pentru un serviciu străin, a fost arestat miercuri.

Întrebat despre caz într-o conferinţă de presă obişnuită, vineri, Steffen Seibert, un purtător de cuvânt al Guvernului german, a declarat că Angela Merkel a fost informată joi. „Guvernul german va aştepta rezultatele anchetei. Dacă este necesar să tragem concluzii, le vom trage, dar nu am ajuns încă acolo (…). Cazul este grav, acest lucru este clar”, a spus el.

Sursa: Mediafax