O poveste cu adevarat teribilă, de film horror, care ne arată faţa odioasă a regimului comunist cât şi existenţa unui adevărat sindrom Stockholm al victimelor Securităţii, care, chiar şi după 1989, rămân captivele călăilor lor, turnătorii şi agenţii serviciului secret al lui Ceauşescu: un disident a trăit în pat cu duşmanul.

Din sinistra telenovelă reală pe care ActiveNews o prezintă azi mai aflăm şi că “sursa Daniela”, informatoarea veroasă care îl spiona pe ambasadorul Olandei, Coen Stork, a fost chiar şi decorată de Guvernul de la Haga, pentru “profesionalism”. Ultima ei infor­ma­re din volum a fost făcută la data de 9 decembrie 1989, conform dosarului de la CNSAS. Bomba nu se fâsâie aici: În 1993 “obiectivul” Securităţii a scris împreună cu soţul celei care îl spiona zilnic o carte: “Cel mai iubit dintre ambasadori. Coen Stork în dialog cu Gabriel Andreescu“.

Situaţia paradoxală a disidentului Gabriel Andreescu aflat în coabitare civilă cu “organele” statului comunist apare după ce, în urmă cu doi ani, presa relata despre un alt caz la fel de uimitor: soţia cunoscutului eseist Andrei Pleşu, Catrinel Pleşu, la data dezvăluirilor directoare ICR, fusese racolată de Securitate încă de la 19 ani, pentru o sumă de 29 de lei. Cu toate acestea, Andrei Pleşu, a putut beneficia totuşi de doua burse Humboldt in Germania Federală. Ceea ce a determinat-o însă, printre altele, chiar pe dubla victimă a Securităţii al cărei caz îl tratăm azi să afirme ca rectorul Colegiului Noua Europă, fost ministru al Culturii si Externelor si fost membru al Colegiului CNSAS este… securist. Ocazia cu care s-a ales cu un proces, pierdut în ţară dar câştigat la CEDO. Mai ceva ca la Hollywood!

Citeste mai mult pe: Dan Tanasa