Numarul utilizatorilor de Internet obisnuiti, inclusiv americani, supravegheati de NSA, este mai mare decat cel al strainilor desemnati in mod legal ca tinte.

Noua din zece detinatori de conturi gasiti intr-o arhiva de date de conversatii interceptate de NSA, pe care Edward Snowden le-a oferit ziarului The Washington Post, nu erau desemnati ca tinte, insa „au fost prinsi intr-o plasa pe care NSA o tesea pentru altcineva”, anunta The Washington Post.

Majoritatea acestora erau americani. Aproape jumatate din dosarele celor supravegheati contineau nume, adrese de e-mail si alte informatii despre cetatenii SUA sau rezidenti.

Printre informatiile cele mai valoroase se afla cele privind un proiect nuclear din afara SUA sau identitatea unor persoane care au incercat sa aiba acces la retelele de informatii din SUA. Aceste informatii au dus la dejucarea unor atacuri teroriste.

Pe de alta parte insa, exista dosare descrise ca fiind nefolositoare de catre analisti, care prezinta viata privata a unor cetateni. Aceste dosare spun povesti de dragoste si despartiri, legaturi sexuale interzise, crize de constiinta, crize politice si convertiri religioase, probleme financiare si sperante desarte.

Este vorba de viata obisnuita a 10.000 de detinatori de conturi de e-mail care nu au fost considerati ca tinte, insa a caror viata a fost inregistrata oricum.

The Washington Post a descoperit in documentele oferite de Snowden peste 160.000 de e-mail-uri interceptate si mesaje instante, ca si 7.900 de documente sustrase din peste 11.000 de conturi de e-mail.