Trei obuze au căzut luni în regiunea Arar, situată în nordul Arabiei Saudite, la graniţa cu Irak, fără să provoace victime, a anunţat un comunicat oficial saudit.

Acest anunţ intervine în contextul în care situaţia este extrem de instabilă în Irak, unde insurgenţi sunniţi conduşi de Statul Islamic (SI) au preluat controlul asupra unui vast teritoriu. Autorităţile de la Riyadh au anunţat la sfârşitul lui iunie că au luat măsuri pentru a asigura securitatea regatului în contextul acestei ofensive.

„La ora locală 13.40 (13.40, ora României), trei obuze au căzut în apropierea unui complex rezidenţial din Arar, la graniţa de nord, fără să provoace victime”, a anunţat purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră saudit.

El a adăugat că o anchetă este în curs pentru a se stabili cine a stat la originea tirurilor.

Pe 21 noiembrie, şase obuze de mortier au căzut în zona Hafr al-Baten, mai la sud, de asemenea în apropiere de Irak, fără să provoace victime. Atacul a fost revendicat de o grupare irakiană, Jaish al-Mukhtar, care a afirmat pe atunci că, prin acest act, a adresat un „avertisment Arabiei Saudite”, care se opune şiiţilor.

Arabia Saudită l-a acuzat pe premierul de la Bagdad, Nuri al-Maliki, un şiit, că a adus Irakul pe marginea prăpastiei din cauza politicii sale de excludere a sunniţilor şi a cerut formarea unui Guvern de uniune naţională.

Sursa: Mediafax