Consiliul Permanent al UDMR a decis azi ca organizaţia să rămână la guvernare, după ce premierul Victor Ponta  a făcut un compromis pe tema poziţiei României cu privire la Iniţiativa Cetăţenească, în faţa Comisiei Europene. Dacă iniţial poziţia României cu privire la proiectul care permite inclusiv autonomia administrativă pe criterii etnice şi „istorice” a fost comună cu cea a Comisiei Europene, premierul Ponta a decis ca procesul de la Luxemburg să fie blocat, iar dezbaterea pe această temă să fie mutată în Parlament.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor a spus astăzi că ungurii rămân la guvernare în urma compromisului făcut de Victor Ponta, care a acceptat mutarea dezbaterii cu privire la Iniţiativa Cetăţenească în ograda Parlamentului, prin dezbateri la care să ia parte şi societatea civilă şi experţi din străinătate.

Iniţial, Ministerul de Externe s-a opus clar acestei propuneri, prin vocea lui Titus Corlăţean.

Iniţiativa a fost sprijinită de Ungaria, care a intervenit la Curtea Europeană de Justiţie în favoarea iniţiatorilor, printre care se află mai mulţi reprezentanţi ai unor reguni autonome, alături de UDMR. România, Slovacia şi Grecia au intervenit în proces în favoarea Comisiei Europene.

Dacă iniţiativa este aprobată, se pune în aplicare legislaţia europeană care ducă la autonomia terirorială pe criteriu etnic şi „istoric”.

Iniţiativa UDMR a fost respinsă de Comisia Europeană în anul 2013, însă formaţiunea a depus recurs, care se judecă acum la Luxemburg. Blocarea procesului constă în faptul că România nu va trimite judecătorilor nişte documente suplimentare pe care aceştia le-au cerut.

Kelemen Hunor a spus că va demisiona din funcţia de vicepremier şi de ministru al Culturii pentru că nu poate face parte şi din Iniţiativa Cetăţenească şi din Guvern. El a menţionat că UDMR va propune un înlocuitor pentru Kelemen Hunor.

NapocaNews