În ultimele zile, UDMR bate toba ieşirii de la guvernare, motivând iniţial faptul că Ministerul de Externe al Guvernului României, din care face parte şi formaţiunea maghiară, a refuzat solicitarea Ungariei de a deschide două noi birouri consulare în municipiile Oradea și Târgu Mureș.

De fapt adevăratul motiv pentru care UDMR vrea să părăsească Guvernul este pentru că au fost respinse iniţiativele civice europene ale Uniunii Federale a Naţionalităţilor din Europa (FUEN) şi Consiliului Naţional Secuiesc, în colaborare cu Ungaria.

Cele două proiecte de iniţiativa cetăţenească europeană (instrument prevăzut în tratatul de la Lisabona, prin care cetăţenii europeni pot contribui la democratizarea U. E.) sunt întocmite de Consiliul National Secuiesc, respectiv UDMR – cu propunerea intitulată „Minority SafePack”.

Ambele iniţiative sunt concepute la Budapesta şi sprijinite de Ungaria. Dovada este că Ungaria a intervenit şi ea la Curtea Europeană de Justiţie în favoarea iniţiatorilor. România, Slovacia şi Grecia au intervenit în proces în favoarea Comisiei Europene. Cele două cauze au drept scop crearea legislaţiei europeme care să ducă la autonomia terirorială pe criteriu etnic şi a drepturilor colective.

U. E. nu are atribuţii pe drepturile omului, fiind o organizaţie politică şi economică. Drepturile minorităţilor sunt în competenţa Consiliului Europei, iar tratatele pe minorităţi sunt ratificate de statele europene. Nu e nevoie de astfel de reglementări în Uniunea Europeană. Iniţiativele ungureşti sunt de fapt modalităţi prin care Ungaria încearcă să-şi impună scopuri politice în spaţiul european şi prin care dinamitează construcţia europeană.

NapocaNews