Miro Cerar, un profesor de drept în vârstă de 50 de ani şi fără experienţă în politică, a pornit în cursa electorală cu un partid înfiinţat în urmă cu doar şase săptămâni şi a devenit noua speranţă a Sloveniei câştigând alegerile generale şi publicul cu o imagine imaculată, de intelectual rupt de clasa politică infestată de corup­ţie şi cu mesaje contra birocraţiei şi privatizăriilor companiilor de importanţă stra­te­gică cerute de UE.

SMC (Partidul lui Miro Cerar) a fost creat de câţiva profesori universitari şi oameni de afaceri şi a câştigat 35% din voturi în alegerile de săptămâna trecută, în timp ce partidul conservator al lui Janez Jansa – premier până în martie 2013 şi aflat acum în închisoare pentru corupţie, a obţinut 20% din voturi, scrie Bloomberg. În aceste condiţii Cerar are postul de premier asigurat. Novicele într-ale politicii susţine liberalizarea economiei, privatizarea companiilor mici şi flexibilizarea pieţei forţei de muncă (…).

Succesul lui Cerar este o pedepsă aplicată de cei aproape 1,7 milioane de alegători partidelor tradiţionale slovene pătate de scandaluri de corupţie care au dus la ani de turbulenţe economice în republica ex-iugoslavă.

Proaspătul guvern a lui Cerar va supraveghea implementarea unor măsuri anti-criză convenite cu UE pentru a reduce deficitul bugetar al Sloveniei de la 4,2% estimat pentru acest an şi pentru a reface o economie care s-a contractat puternic în timpul crizei.