După 24 de ani de la revoluţie, pentru prima dată dreapta politică românească nu ştie ce face. Mai are câteva luni până la alegerile prezidenţiale şi partidele de dreapta nu au un candidat comun.
Partidele de dreapta se ceartă politicianist între ele, nereuşind să propună un candidat şi un proiect comun pentru noiembrie. E prima dată când partidele de dreapta nu au un candidat credibil şi charismatic la câteva luni înainte de scrutin. În 1992, 1996, dreapta l-a avut pe Emil Constantinescu, candidat propus cu câteva luni bune înainte. În 2000, dreapta l-a susţinut pe Mugur Isărescu, iar în 2004 pe Traian Băsescu. În 2014 dreapta se ceartă ca la uşa cortului: V. Blaga şi MRU cu E. Udrea, iar Crin Antonescu se bate cu Klaus Johannis în sondaje. În realitate deja congresele partidelor trebuiau să fi ales candidatul unic. Dreapta e inconştientă şi îşi vede numai interesele imediate de partid. Aproape că s-a resemnat că un pesedist va ajunge preşedintele României.
În tabăra cealaltă e o linişte de mormânt, ca la partidul comunist. Premierul Victor Ponta susţinut de baronii roşii îşi duce cu tenacitate proiectul perfid şi bine conturat, încă din 2013, de a ajunge locatar la Cotroceni în toamnă. După ce l-a aruncat pe Crin Antonescu peste bordul USL, ca să fie sigur candidat la prezidenţiale, Victor Ponta deja se comportă ca preşedintele de facto al României: merge în Afghanistan şi pe la reuniuni europene. Se poartă ca un viitor preşedinte. Ponta a înţeles greşelile lui Năstase din 2004 şi a ales să refuze propagandist ideea de partid-stat PSD. Se aliază cu liberaii trădători, se bate pe burtă cu partidul OTV şi îl bagă pe Diaconescu la guvernare pe uşa din dos, îl pune pe Tăriceanu preşedinte de Senat. Victor Ponta arată ţării că el nu vrea partid-stat ca Adrian Năstase în 2004. Încearcă să adoarmă vigilenţa electoratului de dreapta, care s-a mobilizat cu Traian Băsescu în toamna lui 2004. Ponta dă vina pe Antonescu pentru ruperea USL, vezi Doame că el nu ar fi vrut să candideze la prezidenţiale ca să fie şef peste servicii secrete şi justiţie, pentru a-i scăpa pe baronii locali de anchetele penale şi de închisoare. În ritmul acesta, fără o draptă coagulată, Ponta ajunge fluerând în toamnă la Cotroceni.
Vasile Blaga a dat recent un semnal bun, înghiţind partidul lui MRU, adică FC în PDL, şi încearcă fuziunea cu un PNL slăbit de scandaluri de corupţie, dar nu e suficient ca să se hotărască candidatul unic cu şanse de câştig: Predoiu, Johannis sau Antonescu? Primii doi sunt lipsiţi de charismă, iar Antonescu e instabil emoţional, nu ştie ce vrea, dacă candidează sau nu. Până la urmă dreapta se poartă ca o aripă a fostului mamut socialist FSN, de unde îşi extrage sevele ideologice. Ponta ştie asta şi lasă dreapta să băltească în neputinţa identificării unui candidat unic, puternic, la alegerile prezidenţiale. Poate va candida şi Elena Udrea să se termine cu mitul invicibilităţii lui Traian Băsescu, să ia voturi de la candidatul dreptei şi să facă astfel indirect „jocurile coabitării” lui Victor Ponta. Poate aşa trebuie?
Ionuţ Ţene
10 Responses to “Victor Ponta îşi face drum către Cotroceni. Dreapta nu ştie ce face”
Ar fi mare pacat sa nu candideze Udrea! Circul ar fi TOTAL!! Sa vad toti intelectualii dreptei votand-o ca "raul cel mai mic" sau alegand "tradarea" votandu-l pe Ponta… Rau-rau!!!
Nu va candida Udrea. Ambasada americana i-a chemat la raport pe Diaconescu si MRU, daca nu ati observat.
Dany Moldoveanu Da' ce pacat!!!
Pe cât îi de bun ca istori, pe atâta de slab ca analist politic. Ionuţ Ţene, de el zic, cu riscul de-a mă face antipatic şi a induce ideea că am ceva cu el, când eu îl apreciez şi citesc NapocaNews şi dacă îmi place şi dacă nu-mi place ce-a scris.
NU EXISTĂ DREAPTA ŞI STÂNGA în România. Nu există Boc, Ioan Rus şi nici Ponta! Sunt doar în mintea analiştilor politici. Diaconescu de la PDSR acum e prezidenţiabil al lui Băsescu, P.D., partid socialist, a ajuns PL-D, PDL, PMP şi se pregăteşte să fie PNL, partid popular, deşi are nume liberal…
Unu’ care locuieşte la Cluj-Napoca şi mai şi lucră-n primărie ar trebui să fie mai puţin naiv, că dacă nu-i naiv, atunci e bai cu el…
Dacă tu crezi că există dreaptă şi stângă, probabil ţi-l închipui pe Ioan Rus ca un ce ghevara de Cluj, care-l citeşte pe Marx noaptea şi se visează Stalin sau ceva. Când blaturile politice sunt în Clujul prieteniei Rus-Boc atât de evidente, numai un nebun poate vedea doctrine, stângi şi drepte.
NU EXISTĂ DREAPTĂ şi STÂNGĂ şi JOCURILE-S FĂCUTE: Ponta o să fie preşedinte iar Băsescu e mulţumit, a avut un elev bun la şcoala de intrigi politice.
@Alex ce spune Tene in ultimul paragraf al editorialului e ce spui si tu: „Până la urmă dreapta se poartă ca o aripă a fostului mamut socialist FSN, de unde îşi extrage sevele ideologice. Ponta ştie asta şi lasă dreapta să băltească în neputinţa identificării unui candidat unic, puternic, la alegerile prezidenţiale. Poate va candida şi Elena Udrea să se termine cu mitul invicibilităţii lui Traian Băsescu, să ia voturi de la candidatul dreptei şi să facă astfel indirect „jocurile coabitării” lui Victor Ponta. Poate aşa trebuie?”
Dany Moldoveanu-daca americanii au hotarat sa-l puna presedinte pe mru ii bine-este destul de bogat-fundatia Gojdu valora 1 miliard de dolari,a fost cedata la unguri,cred ca gratis,cu omv ii in relatii bune,aprobarea pentru gazele de sist el a emis-o,nu prea mai are ce ceda,eventual canalul Dunare-Marea neagra,poate ceva din hidroelectrica,am inteles ca nuclearelectrica deja este data,ar fi un adevarat presedinte al tuturor din romania si,si din alte parti.
Da, am văst. Dar toate prostiile cu stânga-dreapta, de prostit fraierii nu le-ai citit?
[…] Vasile Blaga a dat recent un semnal bun, înghiţind partidul lui MRU, adică FC în PDL, şi încearcă fuziunea cu un PNL slăbit de scandaluri de corupţie, dar nu e suficient ca să se hotărască candidatul unic cu şanse de câştig: Predoiu, Johannis sau Antonescu? Primii doi sunt lipsiţi de charismă, iar Antonescu e instabil emoţional, nu ştie ce vrea, dacă candidează sau nu. Până la urmă dreapta se poartă ca o aripă a fostului mamut socialist FSN, de unde îşi extrage sevele ideologice. Ponta ştie asta şi lasă dreapta să băltească în neputinţa identificării unui candidat unic, puternic, la alegerile prezidenţiale. Poate va candida şi Elena Udrea să se termine cu mitul invicibilităţii lui Traian Băsescu, să ia voturi de la candidatul dreptei şi să facă astfel indirect „jocurile coabitării” lui Victor Ponta. Poate aşa trebuie? De Ionuţ Ţene – NapocaNewshttp://www.frontpress.ro/ […]
Tot mereu aud de anumiti candidati ca nu au carisma. E fals. Carisma ti-o faci, depinde mult felul in care se implica fiecare. Si cred ca problema lor e asta: nu sunt destul de hotarati, nu par ca se implica, nu au initiativa, nu sunt destul de pasionati. Par pasivi, inactivi, Asta e problema lor. daca s-ar implica si ar fi mai ambitiosi, s-ar schimva si imaginea lor si… ar trece sticla.
dar poate partidele asta doresc: sa lase un cansidat de stanga la putere. Jocurile or fi facute? Pare ca unii nu doresc sa ajunga la Cotroceni, candideaza doar asa… Predoiu are sanse, si Diaconescu, dar sa se implice mai mult…
@Alex, saracul de tine, de unde stii ca „jocurile sunt facute”? Suferi cumva de scenarita? PSD-ul poate fura in jur de 2%, deajuns pentru a influenta rezultatul votului. Tu stai acasa, nu te duce la vot, ba mai convinge si familia, prietenii, cunostintele ca „jocurile sunt facute”, sa stea si ei acasa, sa-i lase pe pensionari, tarani si tigani sa voteze, iar victoria PSD-ului va fi garantata.
Apropo, in Romania, „stangii” i se spune „partid-stat”.
In 2004 oamenii n-au vrut sa plece capul in fata „jocurilor facute” ale PSD-ului, Nastase si-a incasat-o cu tot cu cei 2% furati, iar azi stirile incep cu cate un politruc incatusat. Pentru ca „jocurile erau facute”.
Stii ce esti, Alex? Elegant spus, un defetist. Incearca sa nu-i contaminezi si pe altii!