Arheologii au identificat gravata pe o tableta de argila gasita in situl Ugarit din Siria o piesa muzicala considerata a fi cea mai veche din lume. Specialistii spun ca tablita ar avea 3.400 de ani.

Insemnele au fost descifrate apoi transpuse in format muzical, demonstrandu-se astfel existenta unei teorii muzicale avansate si a unei game de sapte tonuri, anterioara grecilor, relateaza maxisciences.com.

Astazi, cu siguranta ca aceasta bucata muzicala nu ar intra in top 50, comenteaza sursa citata, dar probabil ca in urma cu aproape 3.500 de ani se bucura de popularitate.

Le plus ancien morceau de musique du monde par Gentside Découverte

Cea mai veche piesa muzicala din lume a fost transformata in format midi de cercetatori si poate fi ascultata pe site-ul Open Culture, incepand din data de 8 iulie.

Toata povestea a inceput prin anii ’50, cand arheologii francezi au descoperit o serie de tablite de argile in situl sirian Ugarit. Artefactele datau din secolul XIV inainte de Hristos si erau scrise in hurita, o limba moarta. Printre ele, cercetatorii au gasit si un imn estimat la 3.400 de ani vechime, un adevarat record.

Profesoara Anne Draffkorn Kilmer, de la Unversitatea din California, a lucrat indelung pentru a readuce la viata aceasta piesa muzicala, impreuna cu muzicologul belgian Marcelle Duchesne-Guillemin.

Notele sunt foarte bine inscriptionate, dar nu acelasi lucru se poate spune despre tempo si ritm, ceea ce lasa o larga marja de interpretare celor care vor sa interpreteze aceasta melodie.

De altfel, exista mai multe versiuni care sunt propuse spre ascultare.

Piesa muzicala publicata online este aranjata in format electronic midi, foarte practic pentru ascultarea pe calculator.

Arheologii spun ca este vorba despre un imn dedicat lui Nikkal, sotia zeului lunii, Yarikh, fiind acompaniat de un text in care se vorbeste despre tristetea unei famei care nu poate avea copii.