Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a decis ca vicepreşedintele Szilágyi Zsolt să candideze la funcţia de preşedinte al României, potrivit site-ului Mediafax.

Decizia PPMT a fost luată sâmbătă, la şedinta extraordinară a Adunării naţionale a aleşilor partidului, care s-a desfăşurat la Borzont, în judeţul Harghita, şi a fost făcută publică duminică, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc.

Preşedintele PPMT a afirmat că decizia partidului de a desemna propriul candidat la alegerile prezidenţiale a fost luată şi din convingerea că preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu va vorbi despre „dezideratele strategice” ale comunităţii maghiare, aşa cum nu au făcut-o nici alţi candidaţi ai comunităţii maghiare, din 1996 până în prezent.

Întrebat ce se va întâmpla dacă statul nu va da curs solicitărilor privind obţinerea diferitelor forme de autonomie propuse de liderii comunităţii maghiare din România, Toro a răspuns că atunci comunitatea se va „radicaliza” şi va uza de nesupunerea civilă.

Szilágyi Zsolt are 46 de ani, s-a născut la Oradea, este catolic, căsătorit şi are trei copii. A urmat cursurile universitare la Budapesta, fiind licenţiat în Politologie. În 1990, a fost cel mai tânăr deputat, în vârstă de 21 de ani, din Parlamentul României, al cărui membru – din partea UDMR – a fost timp de 14 ani, din care zece în Comisia de Politică Externă. În 2004 a părăsit UDMR şi a devenit lector universitar la Facultatea de Politologie a Universităţii Creştine „Partium” din Oradea. Din 2008, de când a fost numit şeful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, şi până în prezent este şeful de cabinet al acestuia, la Bruxelles. El este şi vicepreşedintele PPMT pe probleme de politică externă.